?

Hva kan en kul i lysken være?

Kvinne 20 . 30 Mai 2022
Spørsmål

Hei! Jeg har fått en kule i lysken, den er ikke spesielt hard eller stor, har fått lignende kuler før som er litt ømme når jeg tar på dem. Har en tendens for å ofte være stresset og føle litt på angst, er dette noe bekymringsverdig? Som sagt er ikke kulen stor, jeg kan på en måte klype den og løfte den opp med huden og kjenne rundt på den. Den er myk rundt og glatt virket det som, litt hard på overflaten men ikke ellers.. nesten som en strikkball som man kan "squishe" litt på. For noen dager siden var kulen litt mindre men når jeg trykket på den da kom det litt klar væske ut, hadde samtidig en kul lik som den som er nå rett ved siden av, men denne kulen er nå borte. Den kulen som det kom litt væske fra ligner nå på den som var der før.

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Kuler i lysken hos kvinner er ofte lymfeknuter, men kan også være kuler som sitter i huden, eksempelvis forstoppede talgkjertler (aterom) og inngrodde hår. Hvis kulen sitter i huden så kan man ikke bevege huden over kulen, det kan være rødme eller annen fargeforandring i huden og tidvis kan man også klemme ut puss eller væske ut av dem. Slike kuler kan komme og gå, og er helt ufarlige, men hvis kulene gjør vondt kan det være nødvendig å behandle dem. Utfra det du sier så høres det ut som det er en tilstand som sitter i huden din. Dette er imidlertid vanskelig å si sikkert uten undersøkelse.

Lymfeknuter derimot sitter under huden, det er som regel ingen endring i huden og du kan bevege dem rundt uten at huden følger med. Å kjenne lymfeknuter i lysken er helt normalt og ikke tegn på sykdom, men hvis de er forstørret over flere uker skal de undersøkes av lege. For å få riktig diagnose så er det lurt å ta en tur til fastlegen som kan undersøke kulen og gi deg eksakt diagnose.

 

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?