Spørsmål
Hei! Jeg har jo hørt at sånn belegg som var i kjeler og stekepanner før ikke var så bra. For ca et halvt år siden så så jeg at noen hadde en kjele som helt sikkert var fra før sånn PFOA(om det er det det heter) ble helt forbudt. Når jeg da spiste suppe servert fra den så føltes det ut som det var noe hardt metallaktig i munnen, men jeg tenkte at det ikke var noe, så jeg bare svelget det. Jeg så jo etter de hadde vasket den at det var ordentlig skadet belegg og er redd for at jeg spiste en nokså stor bit. Er dette farlig? Har tenkt mye på dette i etterkant.
Fastlegen svarer
Takk for spørsmålet ditt! Jeg skal være ærlig på at dette er ikke mitt ekspertområdet og måtte gjøre et lite artikkelsøk før jeg kunne svare deg. Det jeg kunne lese fra en studie utført av FHI (folkehelseinstituttet) er at de mener at inntak av små flak av teflon belegg regnes ikke å ha noe signifikant helsefare. Det jeg også kunne lese er at man får i seg giftstoffet PFOA og andre giftstoffer fra teflon når denne blir oppvarmet til svært høye temperaturer. Det er kun da giftstoffer løslates og kan absorberes i kroppen. Det er ingen som kommer opp i disse temperaturer ved normal matlaging. Dermed er det svært lite sannsynlig at du har fått noe helseskade i den situasjonen du beskriver. Jeg råder deg derfor til å ikke bekymre deg for dette. Jeg vil også anbefale deg å rådføre seg med Giftinformasjonen hvis du har ytterligere spørsmål rundt dette.
Håper dette var til hjelp!
Mvh
Fastlegen, SiO Helse