?

Øvre magesmerter ved stort alkoholinntak

Mann 21 . 20 Mai 2022
Spørsmål

Hei! Her om dagen etter at jeg hadde vært på en fest, våknet jeg opp på natten og kastet opp. Hadde ikke vært noe særlig dårlig dagen jeg drakk, kanskje bare litt sliten og lite mat og mye alkohol over en hel dag. Vet at det var alkoholen som gjorde at jeg måtte kaste opp. Oppkastet var så og si bare i væskeform og det var brunt med noen mørke/svarte «klaser» og dråper i det, samt at jeg så noen dråper som var veldig veldig lyserødt. Jeg tok et bilde av dette og var hos lege idag. Legen trodde ikke at noe av dette var blod, men heller en kombinasjon av det jeg hadde spist og jeg hadde drukket mye alkohol. Jeg tok en blodprøve og skal sjekke verdier, samt om jeg evt har et magesår. Jeg er noe roet ned, men sliter med vondt i mage nå, samt en redsel som jeg ikke helt klarer å slå fra meg. Om denne blodprøven viser 0 tegn til magesår eller annen sykdom, bør jeg bare gå videre da? Har hatt vondt i mage siste døgnet, men ingen unormal avføring, har heller ikke kastet noe mer opp.

Mann (21)
Fagperson svarer
Hei

Det høres ut som du har irritert magen din med lite mat og mye alkohol. Da kan det oppsto en lett betennelse i magesekken som kan forklare smertene dine. Dette er ikke det samme som magesår. Magesår kan oppstå ved mer langvarige irritasjon av magesekken og det skal mye mer til enn en dag med mye alkohol.

Ubehaget du kjenner skyldes nok irritasjon/lett betennelse i magesekken. Dette vil gradvis gå over av seg selv, men det er viktig at du unngår irriterende matvarer og drikke slik som kaffe, alkohol, altfor mye sitrus frukter og juicer samt sterk mat. Dersom dette ikke hjelper i løpet av noen dager, kan du prøve å ta en 1-2 ukers kur med syrenøytraliserende medisiner, feks Somac 20 mg, 1 gang daglig, som du får kjøpt reseptfritt på apoteket.

Ellers høres det ut som din fastlegen har vurdert saken riktig, og har også fulgt det opp med blodprøver for å utelukke andre årsaker til dine plager. Dersom disse prøvene er normale og du blir kvitt mageplagene er det ingen grunn for videre bekymring. 

Fortsatt god bedring!

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 

Finner du ikke det du leter etter?