De aller fleste kvinner har menssmerter eller ubehag før og under menstruasjonen. For mange er det er bare slitsomt, men for andre nesten invalidiserende. På fagspråket kalles kraftige menssmerter for dysmenoré. Det vanligste symptomet er markante krampesmerter i midtre eller nedre del av magen. Smerter i korsryggen og nedover beina er også vanlig. Noen blir kvalme, kan kaste opp og får diare. Andre symptomer er svimmelhet, hodepine og ørhet. De fleste opplever at smertene starter når blødningen kommer, eller noen timer før, og er på sitt verste når blødningen er kraftigst.

Det finnes to hovedtyper menstruasjonssmerter; primær og sekundær. Årsaken til smertene skiller de to typene.

Primære menstruasjonssmerter

Oppstår på grunn av sammentrekninger i livmorveggen under menstruasjonen, for å avstøte livmorslimhinnen, og er den vanligste årsaken til menssmerter. Sammentrekningene gjør at blodkarene i livmorslimhinnen trekker seg sammen og tilførsel av blod og oksygen blir midlertidig stoppet. Dette resulterer i frigjøring av smertetriggende stoffer, kjent som prostaglandiner, samt andre stoffer som får muskulaturen i livmoren til å trekke seg sammen. Det varierer fra kvinne til kvinne hvor mye prostaglandiner som dannes, som forklarer hvorfor noen har sterkere smerter enn andre. Prostaglandinene kan også virke på tarmen og gjøre at noen får diare under menstruasjonen. De er også opphavet til hodepine.

Det finnes også en hel del nerver i området som påvirkes av livmorens krampetrekninger og som fører til smerte i lyske, rygg og ben.

Tips for å minimere menssmertene

Menstruasjonssmerter kan være plagsomt og påvirke livskvaliteten, men det finnes flere behandlinger som kan hjelpe. Alle kropper er forskjellige, og hva som føles bra for den ene passer ikke alltid for den andre. Men det finnes noe som pleier å funke for de fleste:

  • Varme får kroppen til å slappe av, og minsker ofte krampene. Et varmt bad, en oppvarmet varmepute eller et varmeteppe gjør godt.
  • Bevegelse gjør at krampene kan slippe opp litt. Dans, gå eller gjør en yoga-økt. Fysisk aktivitet kan lindre både smerte og angst.
  • Mange liker massasje, og det er perfekt når menssmertene er skikkelig slitsomme. Be noen massere deg, da kan krampene slippe taket. Berøring frigir nemlig et hormon som kan virke smertelindrende.
  • Avslapningsøvelse som for eksempel meditasjon og pusteteknikker.
  • Spis og sov godt.

Smertestillende

Har du så vondt at ingen av rådene over funker, har apoteket reseptfrie legemidler med naproxen, paracetamol og ibuprofen som kan være gode hjelpere gjennom menssmertene. Et bra tips er å ta tablettene så fort du kjenner smerten komme, eller rett før du får vondt, om du har veldig regelmessig mens. Det er da smertelindringen får best effekt. Det er også bra å vite at smertestillende med paracetamol har mindre effekt, så det anbefales å kombinere med ibuprofen.

Hormonpreparater

P-piller virker godt ved primær dysmenoré og brukes dersom du i tillegg har behov for prevensjon. Hormonspiral nedsetter blødningsmengden og smertene. Sliter du med kraftige menssmerter, men ikke er seksuelt aktiv, kan det derfor likevel være verdt å prøve hormonpreparater. Hvis du er usikker på om det er noe for deg, kan du bestille en samtale med helsesykepleier eller snakke med fastlegen din om dette.

Sekundære menstruasjonssmerter

Det finnes menssmerter som gjør så vondt at man ikke fungerer i hverdagen i det hele tatt. Det kan være et symptom på endometriose og muskelknuter i livmoren. Smerten opptrer vanligvis senere i livet og kan bli forverret over tid. Har du sterke menssmerter, eventuelt smerter ved eggløsning og opplever dårlig effekt av smertestillende tabletter, bør du ta kontakt med fastlegen din for en undersøkelse. Du kan lese mer om endometriose her.

Humøret

I tillegg til ømme bryster, verk, smerter og oppblåsthet, kan kvinner få humørsvingninger før mensen. Under menstruasjonen har kvinnen lavt østrogennivå, som påvirker nivået av serotonin og kan gi nedstemthet og øke stress. Mange føler seg ekstra følsomme og gråter lettere enn vanlig. Sinne, irritasjon, depresjon, angst og nervøsitet er det også mange som kjenner på. Rett og slett en følelsesmessig berg-og-dalbane. Selv om dette skjer hver måned, er det lett å overse sammenhengen. En mens-app gir deg innsikt om den månedlige syklusen, og kan hjelpe deg med å bli bedre kjent med kroppen din. Kanskje kan den hjelpe deg til å ikke bli «tatt på senga» av smerter og vanskelige følelser, og hjelpe deg til å tilpasse hverdagen din slik at du kan ta vare på deg selv når mensen kommer.