?

Er redd for å ikke få jobb etter bachelor, hva kan jeg gjøre?

Mann 22 . 19 Januar 2022
Spørsmål

Hei, jeg er snart ferdig med studie og kjenner press. Skal skrive bachelor. Det er vanskelig å prestere bra med jobb og studie. Er avhengig av jobben for å få alt til å gå rundt. Jeg er demotivert fordi jeg får kun c og d i et fag jeg har drømt å studere siden jeg var liten. Jeg velger fortsatt å fullføre, men synes at tiden etter ser skumle ut. Tror ikke jeg kan jobbe med den utdanning jeg har valgt og er redd for å velge en ny en. Er dette normalt? Hvem bør jeg kontakte når jeg får slike følelser og har dere noen tips til hvordan jeg kan endre tankegangen min.

Mann (22)
Sosionomen svarer
Hei

Aller først må jeg få si: Ja, det er helt normalt å være redd for å ikke få jobb etter at man er ferdig med utdanningen - jeg tror de fleste studenter kan kjenne på en engstelse i forbindelse med avslutningen av studiene. 

Du skriver at du sliter med motivasjonen, og at du ikke er fornøyd med karakterene du har fått i et fag. Det har nå vært pandemi i to år, og mange har slitt med å få til å studere. Dette har medført at mange ikke har fått like gode karakterer som de hadde forventet, så du er ikke alene her heller. Kanskje du kan klare å legge bort tankene på karakterer - det er godt gjort å studere under en pandemi og det viktigste er å fullføre!  

Videre skriver du at det er vanskelig å prestere både i jobb og studier, noe som også er forståelig. Å ha mye å gjøre kan bidra til stress, og det kan være ekstra viktig da å lage seg gode tidsplaner slik at man får gjort alt man skal. 

Du skriver at du er usikker på om du skal velge et nytt studie, eller om du skal forsøke å få jobb med utdanningen du nå tar. Mange utdanningssteder har karrieresenter/karriereveiledning. Der kan du få god veiledning om hvilke muligheter du har med studiet du har tatt, eller om du også bør satse på å gå videre med andre studier. 

Til slutt kan jeg anbefale deg å finne noen å snakke med i din samskipnad. Her vil du kunne få hjelp til å reflektere rundt hva du tenker om de ulike mulighetene du har, du vil kunne få hjelp til å se på tankegangen din og om det er noe du bør gjøre i forhold til å få det bedre. Jeg forstår godt at du syns det er skummelt å tenke på tiden etter studiene, og håper du finner noe nyttig her. Du er velkommen til å bestille en time hos oss, en samtale kan gjøre godt!

Lykke til med innspurten! 

Vennlig hilsen sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?