Motivasjon er en følelse, et driv, noe som styrer hva vi gjør. Vi deler mellom indre og ytre motivasjon, der indre motivasjon er når aktiviteten i seg selv oppleves som belønnende, mens ytre motivasjon er styrt av oppgavens utfall, som å gjøre noe for å oppnå noe du vil ha, eller å unngå noe negativt.

Indre og ytre motivasjon går ofte over i hverandre. Vi kan si at vi vil studerer, fordi vi synes det er spennende (indre motivasjon), men også at vi vil gjøre det bra på eksamen for å kunne få lov til å fortsette videre på master (ytre motivasjon).

Manglende motivasjon kan stå som et stort og stygt hinder mellom deg og oppgaven du ønsker gjennomført. Da kan du prøve ut noen av følgende råd:

Gjør oppgaven mindre

Avgrens oppgaven til noe konkret og lavtersklet, som for eksempel; i dag er målet at jeg skal komme meg på lesesalen og lese i ett kapittel. I dag er målet å ta på joggesko og begynne med rask gange. Å komme i gang er som regel det vanskeligste. Prøv ti minutters- regelen: nå skal jeg lese i ti minutter/ jogge i ti minutter. Små steg er første skritt til progresjon.

Let etter inspirasjon

Skal du ta fatt på et tungt emne og orker ikke tanken på å begynne? Let etter snutter om tema på nettet, for eksempel en Youtube video om en sentral person fra faget eller en TEDtalk om et av temaene, eller oppsøk en oppmuntrende treningskonto på Instagram.

Let etter «godfølelsen»

Godfølelsen er litt som inspirasjon, og å lete etter den, litt som mental trening. For eksempel; dersom du våkner og tenker på hvor trøtt du er, hvor kjedelig studiet er, hvor mye du må gjøre i dag, motiverer du deg selv til å bli liggende. Forsøk i stedet å hente frem tanker på en god kopp kaffe, et hyggelig møte på universitetet, deg selv i dyp konsentrasjon eller følelsen av flyt. Prøv å mane frem godfølelsen du har når du er ferdig med en god økt og fortsatt har tid til å gjøre noe på kvelden.

Oppfør deg som om du hadde motivasjon

Spør deg selv; hva ville jeg gjort dersom jeg hadde motivasjon akkurat nå? Hvordan ville du kledd deg? Hvordan ville du tenkt? Hva ville du gjort? Hopp ut av joggebuksa og let etter din motiverte tankegang. Hva tror du skjer?

Argumenter for det motsatte

Mangler du motivasjon er det sannsynlig at du kommer opp med en lang liste over argumenter for hvorfor du ikke skulle gjøre noe; det er for vanskelig, det er for slitsomt, jeg kommer ikke til å klare det uansett. Prøv å finn motargumenter for hvorfor du kan få det til. Hva har du gjort i lignende situasjoner før? Dette kan hjelpe deg å se begge ytterpunkter og minne deg på at et totalt negativt utfall ikke nødvendigvis er mest sannsynlig. Det er en sjanse for at ting går bedre enn du forventer.

Øv på selvmedfølelse

Det er lett å tro at det å være hard med seg selv må til å for å få ting gjort, men forskning viser at selvmedfølelse faktisk er mye mer motiverende, særlig ved motgang. Du kan si at selvkritikk reduserer motivasjon og mestringstro mens positivt selvsnakk øker det.

Fremtving ytre motivasjon

Hvis du mangler indre motivasjon, bruk den ytre. Lag avtaler med andre som det blir ubehagelig for deg å bryte. Finn en medstudent som du vet er positiv og planmessig. Allier deg med en treningsvenn eller sett et mål og fortell andre om det, sørg for at sanksjoner inntreffer dersom du unnasluntrer.

Fremsnakk motivasjon

Jo mer du gir mangel på motivasjon oppmerksomhet, jo større plass får det. Dersom vennegjengen «alltid» snakker om mangel på energi og motivasjon, kan det virke forsterkende. Forsøk å legge merke til når du har motivasjon og fortell deg selv og andre om hvor godt det er. Utveksl råd dere imellom om hva som øker motivasjon, hei på hverandre og feir små og store oppgaver når de er gjennomført.