Du har studert i mange år, og er endelig ferdig med bacheloren eller masteroppgaven. Til høsten venter arbeidslivet. Du har gledet deg til å bli ferdig, og sett frem til denne tiden – men allikevel så kjenner du en tomhetsfølelse og usikkerhet overfor fremtiden. Hvorfor i alle dager er det slik?

Du bekymrer deg for ditt sosiale liv

Du tenker antakelig på hvordan du vil få det sosialt etter studiene. Vil du klare å beholde studievennene dine nå som dere ikke ses jevnlig lenger? Noen vil flytte til andre byer, og det sosiale livet endrer seg uansett siden dere ikke vil møtes på daglig basis. Hold kontakten digitalt, og avtal gjerne en reunionshelg til høsten. Du kan bestemme deg for å bevare kontakten med flere studievenner, samtidig som du kan glede deg til å treffe mange nye mennesker i arbeidslivet. Bli med på lønningspilser, quizer og jobbfester, så får du snart et nettverk også på jobben.

Du er bekymra for å ikke få deg jobb

Hvis du allerede har en ekstrajobb ved siden av studiene, kan det være fornuftig å holde på den frem til du har fått en «ordentlig» jobb. Du må være forberedt på at det kan ta tid å få den jobben du vil ha. Heldigvis er det slik at all erfaring, også bartenderjobben eller kassajobben på Kiwi, er positivt når du søker jobber. Du kan gjerne kontakte Karrieresenteret på studiestedet ditt og få hjelp til å skrive søknad og CV, drømmejobben kommer dermed et hakk nærmere. At du er mentalt forberedt på at jobbsøkerprosessen tar tid vil hjelpe deg å holde ut i ekstrajobben mens du leter etter en mer relevant jobb.

Overgangsfaser er vanskelige

Du ser kanskje for deg at livet blir mindre fleksibelt, og er redd for om du kommer til å klare deg som arbeidstaker. Det er helt vanlig å kjenne på disse bekymringene. De aller fleste mennesker syns det er vanskelig med overgangsfaser. Minn deg selv på at du har klart dette før, for eksempel da du gikk fra videregående til høyere studier, og at du får det til igjen.

Endelig får du ordentlig fri!

Det er lov å være trist. Samtidig kan du huske på at det på mange måter er mye enklere å jobbe enn å studere. Utfordringer som tilhører studentlivet som for eksempel når du skal lese til eksamen og når du skal ha fri, vil plutselig «løse seg» uten at du selv må mobilisere krefter hele tiden. Noen andre bestemmer når du skal jobbe, når det er pause og når det er helg. Du kan med andre ord ta ordentlig fri når arbeidsdagen er over, du trenger ikke tenke på å lese pensum hele tiden, eller tenke at du kanskje «burde ha lest nå». I tillegg får du sannsynligvis en mye bedre økonomi som også gir en større frihet og fleksibilitet. Du trenger ikke jobbe i feriene: du kan ta helt fri.

Med andre ord: Det er helt normalt å ha blandede følelser når du legger en så stor del av livet bak deg. Stol på at det løser seg med tiden.