Fem ting du bør gjøre:

  1. Få oversikt. En god plan legger hele fundamentet for hvordan du skal klare å komme deg gjennom semesteret. Hva er de viktigste oppgavene dine dette semesteret? Når bør du gjøre dem? Ta en titt på emneoversikt og legg alt inn i kalenderen. Når dette er gjort blir det enklere å planlegge rundt det.
  2. Start med det viktigste først. Det er lett å begynne med det mest underholdende, men plutselig har du brukt fem timer på en “tulleoppgave” og får ikke tid eller overskudd til de oppgavene som faktisk teller. Har du to oppgaver som skal inn, der den ene teller som 20% av karakteren og den andre 5%, så begynner du med den største oppgaven.
  3. Følg med i forelesning. Foreleseren din vet hva du må lære, og er mest sannsynlig med på å utvikle eksamensoppgavene du får senere på året. Ved å følge med på hva som blir forelest om, blir det enklere å forstå de viktigste konseptene i pensum. I tillegg kan du faktisk stille spørsmål underveis, dersom noe er uklart.
  4. Prioriter helse. “Uten mat og drikke, duger helten ikke”. Det trenger ikke å være vanskeligere enn å ta med deg noen skiver grovt brød i matboksen i stedet for boller i kantina, gå av trikken et stopp før eller å legge bort mobilen på kvelden for å få mer søvn.
  5. Gjør én ting av gangen. Med hodet på tre forskjellige planeter, blir det vanskelig å gjøre hver oppgave så godt som mulig. Skal du skrive et arbeidskrav, gjør deg ferdig med det før du skal møte en venn senere. Ikke bare får du mer ut av tiden du bruker på hver oppgave, men du slipper å tenke på studier når du heller kan tenke på vennen din.

5 ting du ikke burde gjøre

  1. Utsette. Den beste måten å gjøre noe uoverkommelig på, er å utsette det. Med fullt fokus, tar oppgaver gjerne kortere tid enn vi tror. Lag deg en liste over alt som burde gjøres, og sett i gang. Hvorfor ikke gjøre det i dag i stedet for i morgen?
  2. Ta skippertak. Jeg har alltid sverget til skippertak og jeg har i grunn tenkt at det har fungert bra for meg. Det tenkte jeg i alle fall frem til jeg sluttet med det. Men de to viktigste problemene med skippertak, er at jeg ikke får vist mitt sanne potensiale og at kunnskapen sjeldent sitter lenge i hodet. Ved å jobbe strukturert gjennom semesteret, er det mye enklere å huske det jeg faktisk har lært og jeg får vist hva jeg faktisk er god for. Hvor jobbe beinhard et par dager, for å få en halvgod karakter og lite læring, når du kan oppnå det motsatte? Da slipper du i tillegg det enorme presset på slutten av semesteret, noe som også er en stor bonus.
  3. Bli igjen lengst på nach. Dagen etter blir ødelagt og til syvende og sist er det sjeldent de siste timene som gjorde hele kvelden. Ved å dra hjem i rimelig tid, får du det beste ut av kvelden, bedre søvn og et bedre utgangspunkt for dagen etter. Å være sist hjem fra nach er faktisk ikke verdt det, om du ønsker å få tid til at du vil og burde gjøre.
  4. Si ja før du vet om du har tid. Det er lett å si ja. Det som ikke alltid er like lett, er å få tid til alt man har sagt ja til. Det er faktisk greit å ikke bli med på alt og det er greit å gi beskjed om at du må sjekke med andre forpliktelser før du gir et endelig svar.
  5. Tro du står alene i det. Når det koker som verst, er det lett å isolere seg. Noe av det fine med studietiden, er at man er omringet av så mange mennesker i samme situasjon og av forelesere som ønsker at du skal lykkes. Merker du at det blir for mye og at tiden ikke strekker til, kan det være en idé å la noen rundt deg vite hvordan du føler det. Du får det ikke noe bedre av å ignorere problemet og isolere deg.