Er du avhengig av rusmidlene, eller er du avhengig av det hyggelige rundt det? Studietiden er ofte assosiert med mye festing og for de aller fleste så endrer rusvanene seg med alderen. Men hvordan vet du om du er en av dem som kommer til å «vokse det av deg» eller om du er i ferd med å utvikle et rusproblem? Noen faresignaler er det verdt å merke seg:

Når festingen ødelegger relasjoner

Opplever du ofte konflikt og drama relatert til rusbruk? Blir vennskap ødelagt og kjærlighetsrelasjoner slutt? Må du ofte «rydde opp» i ting du har sagt eller si unnskyld dagen derpå? Opplever du at rusbruket får deg til å endre personlighet og si eller gjøre ting du ellers ikke står for?

Når festingen ødelegger muligheter

Om du skader deg i fylla er en ting, det er flaut å komme på jobb eller lesesal med skrubbsår i ansiktet og upraktisk å gå med gips på sommerjobben. Et annet, litt mer usynlig faresignal er når rusbruk over tid får deg til å nedprioritere dine hovedmål, som å overholde viktige frister, eller å være i god nok kognitiv form til lesing og konsentrasjon. Flere dager i strekk med festing går utover søvnkvaliteten, humør og energi og kan påvirke både utviklingsmuligheter på jobben og resultater på eksamener på sikt. Mange som røyker jevnlig pot kan tenke at det skader lite der og da, men merker ikke at det faktisk går ut over evnen til konsentrasjon over tid. Vær også obs på at du kan bli vant til å ha tilgang på rask humørendring, slik at når du møter motgang, for eksempel at du ikke klarer å konsentrere deg, blir det fristende å røyke fremfor å prøve å holde ut situasjonen.

Når rus dekker over andre problemer

Er du du bekymret for om du har et rusproblem, kan det være nyttig å tenke gjennom rusmiddelets funksjon, altså hvilken rolle den har i livet ditt. Eksempler kan være å drikke for å tørre å delta i sosiale settinger, eller røyke hasj for å slippe å kjenne på tristhet. Dersom rus blir en måte å unngå noe vanskelig, er det viktig å være klar over at det er en risikofaktor for utvikling av avhengighet.

Spør deg selv; er det vanskelig for deg å stille opp i sosiale settinger der det ikke serveres alkohol? Trenger du å drikke hjemme, før du går på fest, eller bestiller du en skarp en med en gang du ankommer? Tar du cola for å få mot til å snakke med noen, eller for å føle deg interessant? Det kan være vanskelig å egentlig oppdage at rusen har en slik funksjon, fordi det er så vanlig med rus i vår kultur. Men selv om de andre drikker eller røyker rundt deg, så er det ikke sikkert at samme rusmiddel har samme funksjon for dem.

Ond sirkel

Dersom du drikker for å døyve vanskelige følelser, får du ikke øvd deg på å møte utfordringene på en konstruktiv måte. De vanskelige følelsene vil ikke forsvinne, og du risikerer å måtte ruse deg mer. Å føle at du må ruse deg for å håndtere «normale» situasjoner og følelser, kan føre til mer usikkerhet og mer tristhet, som igjen fører til mer rus. Er du bekymret for om du har et rusproblem eller ønsker å snakke med noen om vanskelige følelser rundt rus, kan du kontakte samskipnaden din. Du kan også chatte helt anonymt på Rustelefonen.no