?

Hva står i politiattesten?

Annet 24 . 08 Juli 2021
Spørsmål

Greit om jeg sjonglerer på kjønn til annet? Vil bare ikke bli gjenkjent da jeg er i en jobbsøkerprosess. Jeg har funnet en perfekt og relevant deltidsjobb ved siden av studier, men problemet er at de krevee hemmelig og uttømmende politiattest!! Jeg stjal som 14 åring av to ulike butikker men ble tatt i den siste med varer fra begge to og ble politianmeldt. Har dere vær så snill noe anelse om de fortsatt har dette på meg? Er det fjernet eller ligger det der fortsatt? De vekterne sa det kom til å bli fjernet når jeg er 18 fra politiet men jeg er så jævlig usikker når det er uttømmende og hemmelig politiattest. Vil ikke bli sittende fast av det for hele livet og vet ikke hva jeg skal si om det tyveriet om de finner det engang, hva om jeg ikke får jobb, kan ikke fortelle dem sannheten med at jeg var deppa på ungdomsskolen og gjorde dumme ting som ga meg adrenalin fordi det fjernet depresjonen i noen minutter. Jeg må få den jobben, men ødela så mye for meg selv med det der, er det fjernet?

Annet (24)
Fagperson svarer
Hei

Slik jeg forstår saken, så kommer ikke tyveriet til å dukke opp på en politiattest for deg idag. På politiets nettsider om politiattester står det at dommer fra ungdomsstraff ikke tas med om det er mer enn tre år siden lovbrudd. Videre står det at for uttømmende politiattest har også unge lovbrytere under 18 år unntak, så hvis det kun dreier seg om en enkelt sak som ikke har hatt strafferamme på tre års fengsel, så har du ingenting å frykte. Det var nok derfor vekterne kunne si deg den gangen at det ville bli borte. Er du allikevel usikker, kan du selv ringe til politiet anonymt og forhøre deg om saken.

Til slutt vil jeg bare tilføye at det er mange mennesker som har gjort dumme ting i ungdomstiden. Du skriver at du hadde det vanskelig da, og at du gjorde ulovlige ting fordi det gav deg adrenalinkick. Jeg har tro på at de fleste arbeidsgivere vil kunne ha forståelse for dette om du på et tidspunkt skulle komme til å fortelle om dette. 

Lykke til!

Vennlig hilsen sosionomen

Finner du ikke det du leter etter?