?

Hardt å studere. Er problemet meg eller mengden forventninger?

Kvinne 19 . 03 Februar 2022
Spørsmål

Hei. Jeg har begynt å studere i sommer og er nå på mitt andre semester. Føler jeg har for lite tid og første semester var veldig hardt. Legger bort mange av mine interesser så snart jeg begynner på igjen fordi jeg ikke har kapasitet. Må prioritere å dusje, rydde, få i meg mat og lese pensum og samtidig møte sosiale og religiøse behov. Er det meningen at vi skal lese alt av pensum? Legger bort mye av mine interesser og føler meg så mye mindre glad når jeg studerer. Får livsglede tilbake når jeg har ferie. Det var ikke sånn da jeg gikk VGS Er problemet meg eller mengden forventninger? Kommer fra en familie av mange uføre, og det er lett demotiverende til tross for at jeg har høyt snitt og er en god elev.

Kvinne (19)
Sosionomen svarer
Hei

Så kjedelig at du har fått en så strevsom start på studietilværelsen din. Det er kanskje en mager trøst, men du er ikke alene om å synes nok at overgangen fra videregående til høyere studier er ganske tøff. Følelsen av å henge etter er ikke god, og kan virke demotiverende. 

Du spør om det er meningen at du skal lese alt pensum. Jeg tør ikke si hva som er riktig innenfor ditt studie, men vet at mange studenter bruker  læringsmålene i faget som utgangspunkt i for sitt studie og leser pensum ut fra disse. Skaffer du deg en god oversikt over hva det er forventet i hvert emne kan du legge lesingen opp etter det - og kanskje lese mer strategisk ut fra hvilke deler av pensum som er mest sentrale? Forhåpentligvis føler du da litt mer kontroll. Jeg fant denne siden på studenttorget.no hvor det også står en del tips om leseteknikk som jeg tror kan være hjelpsom for deg.

Min erfaring er at "brikkene faller på plass" etterhvert som du blir mer kjent med studiet ditt, og du får etabler en struktur og rutiner rundt studiet som fungerer bra for deg.  Ta tiden til hjelp og ikke vær redd for å spørre lærerne og medstudentene hvis du står fast. 

Jeg vil og anbefale å sjekke ut kurstilbud og/eller samtaletilbud ved din samskipnad dersom du trenger mer hjelp og råd.

Legger også ved artikler om overgangen til høyrere studier og fem ting du kan gjøre for å forberede et nytt semester.

Hilsen sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?