?

Hvor kan jeg oppsøke hjelp for psykiske vansker og helseangst?

Kvinne 19 . 16 Mars 2022
Spørsmål

Hei, de siste årene har jeg slitt en del med angst og spesielt helseangst, jeg trodde ofte jeg var alvorlig syk og gikk rundt å ventet på å dø (selv om verken familie eller fastlege var bekymret). Jeg tror ikke lenger at jeg har en alvorlig sykdom, men føler meg ofte dårlig og syk (noe jeg skjønner kan komme av angst?) den siste perioden har angsten blitt bedre, selv om jeg tror jeg blir mer deprimert i stedenfor, jeg følere meg veldig isolert og gleder meg ikke lenger over ting jeg pleide å like, som å være sosial. De siste ukene har angsten kommet sterkere tilbake grunnet krigen i Ukraina og tanken på en atomkrig. Jeg føler meg generelt veldig redd og ensom og føler ikke jeg har noen jeg kan snakke med siden jeg har isolert meg selv fra familie og venner i lang tid, trenger derfor råd til hvordan jeg oppsøker hjelp? Jeg har ikke råd til privat psykolog og er generelt redd for å fortelle noen hvordan jeg føler meg. Føler meg også dum, når jeg vet andre strever mye mer enn meg.

Kvinne (19)
Psykologen svarer
Hei,

Det høres ut som du har hatt en god del å stri med de siste årene (inkl. kroppslige plager, ulike engstelser / bekymringer / redsler, ensomhet og isolasjon) og det virker som du nå føler deg rådvill og ikke opplever å ha så mange å henvende deg til for hjelp. Heldigvis finnes det en del hjelpetilbud som ikke koster så mye å benytte seg av som privat psykolog. Å finne frem til disse tilbudene kan imidlertid være krevende, og mange synes det er vanskelig å vite om det en strever med (sammenlignet med andre) er alvorlig nok for å søke eller få hjelp fra de tilbudene som faktisk finnes. Å kjenne seg "dum" eller flau over å trenge hjelp for å komme videre er vanlig og jeg håper ikke dette hindrer deg i å oppsøke tilbud. 

Her er en artikkel med informasjon om hvor det er mulig å søke hjelp. Det finnes også flere tilbud enn det som er nevnt der, inkl. lavterskel tilbud med bl.a. kurs i mange kommuner og bydeler, samt "Ung Arena" i Oslo. Dersom du er student, er det mest åpenbare tilbudet jeg vil foreslå for deg å undersøke samtaletilbudet ved din samskipnad.

Under finner du også linker til flere artikler relatert til selvhjelp rundt noen av plagene du nevner og som kanskje kan være nyttige for deg.  

Lykke til videre! 

Vennlig hilsen

Psykologen

 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?