Hopp til innhold
?

Har problemer med å konsentrere meg. Noen tips?

Kvinne 28 . 12 Juni 2023

Spørsmål

Hei! Jeg er student på slutten av et profesjonsstudium. Over lang tid har jeg hatt problemer med konsentrasjonen. Dette har jeg tenkt har sammenheng med depresjon, som jeg har strevd med de siste årene. På jobb eller ved skolearbeid tar det ikke mange sekundene før tankene mine har vandret til noe annet uten at jeg merker det. Dette kan også skje feks når jeg holder på med idrett. Det er som om reaksjonsevnen min er tregere enn andres, og det har blitt påpekt flere ganger. For andre oppleves det morsomt at "jeg er i min egen verden", men for meg er det flaut og plagsomt at jeg ikke klarer å holde oppmerksomheten på det jeg skal og at det er såpass uttalt at andre legger merke til det. Jeg klarer å gjennomføre studiene mine, men jeg må bruke mye tid på ting som ikke burde tatt så mye tid. Jeg klarer ikke legge fra meg om dette kan skyldes dysleksi, ADHD el annet. At feks ADHD utredning er så "trendy" fortiden gjør terskelen enda høyere for meg å nevne det for fastlegen. Har dere tips?

Kvinne (28)

Psykolog svarer

Hei

Det høres ut som du har det strevsomt, at konsentrasjonen din ikke er slik du ønsker og at det er vanskelig å vite hva som mer konkret er årsaken til det.

Konsentrasjonsvansker kan ha mange ulike årsaker. For å kunne si noe om hvordan du kan bedre dette så man først ha en formening om hva konsentrasjonsvanskene skyldes. Konsentrasjonsvansker kan skyldes både fysiske, psykiske og sosiale forhold. Og det kan hende at dette henger tett sammen med en depresjon, som du selv har vært inne på.

Ikke så sjeldent erfarer vi at årsaken er ofte sammensatt og det er viktig at man ikke overser de sosiale forholdene. Hvordan ser hverdagen din ut? Har du en balanse mellom arbeid, skole og fritid? Tar du deg tid til å gjøre tingene du liker eller består hverdagen av krav og «må» aktiviteter? Å føle seg overbelastet er et eksempel som kan innvirke på vår konsentrasjon uten at det nødvendigvis tilfredsstiller kriteriene for en spesifikk diagnose. Det er naturligvis du som har den beste oversikten over alle dine sosiale forhold, og ved å reflektere over disse kan man være med og hjelpe til med å komme til bunns i problemet.

Ulike faktorer som reduserer konsentrasjonen:

  • Utilstrekkelig søvn
  • Utmattelse/tretthet/slitenhet
  • Utilstrekkelig næring
  • Stress
  • Forstyrrelser i deg/indre uro (som angst/bekymringstanker, påtrengende minner eller tanker, stress eller sterke følelser)
  • Psykisk lidelse f.eks depresjon
  • Dårlig allmenntilstand/sykdom
  • Rusmidler
  • Evnen til å regulere seg selv (handle på impulser og følelser)
  • Kapasiteten på arbeidsminnet vårt
  • Forstyrrende faktorer rundt deg (som bråk eller annet som trekker oppmerksomheten din til seg)

Konsentrasjon henger også sammen med motivasjon - det er vanskelig å fokusere over lengre tid på noe som ikke engasjerer oss tilstrekkelig. Hvis du har mer midlertidige vanskeligheter med motivasjon, som under en tung eller mindre interessant del av studiet, under krevende eksamener eller i perioder hvor livet av andre grunner kan gi lite overskudd, tror jeg dette er ganske normalt. Det er vanskelig for de fleste å holde fokus over lengre tid og vi er nødt til å ta relativt hyppige pauser for å kunne klare dette.

Noen tips for å bedre konsentrasjonen: 

  • Pass på at du har basale behov dekket, som å spise sunn mat og drikke nok vann. Styr unna koffein eller energidrikker.
  • Pass på å få nok søvn. Se om det kan hjelpe om du studerer til samme tid hver dag, hold en streng rutine for deg selv. Mange med konsentrasjonsvansker sier at de føler det hjelper å være fysisk aktive i forkant av en leseøkt, og å være fysisk aktive i pausene.
  • Pass på at du ikke har for lange økter. Prøv deg litt frem, les feks i ti minutter og repeter høyt for deg selv NOE fra hva du har lest. Ikke forvent at du skal huske alt.  Ikke gi deg med en gang du får en tanke om at du ikke husker noe i det hele tatt, prøv å sitt, uten å sjekke i boka, og assosier etter å ha lest et stykke. Husker du ett ord, eller en farge, en graf, eller et navn? Venn deg til å "lete" i din egen hukommelse, og "nøste" i den.
  • Sørg for å ha gode strategier for å håndtere stress.
  • Fysisk trening, særlig kondisjonstrening øker konsentrasjon.
  • Fokuser på skolearbeidet foran deg, still spørsmål, ta notater, repeter stoffet.
  • Ha det ryddig på skrivebordet.
  • Stimuler og berik hjernen med andre ting, gå på tur, løs kryssord/sudoku, les bok, lær deg nye ting.
  • Ta gode pauser innimellom.
  • Eliminer forstyrrelser rundt deg, noen liker å ha det helt stille, andre liker å høre på musikk. 
  • Unngå å gjøre flere ting samtidig. 

I tillegg til dette så har Studenter Spør utviklet en app, som heter skjerpa. I denne appen kan du lære mer om studieteknikk og fokus, kunnskap om prokrastinering og konsentrasjon, teknikker for å bli mindre distrahert og hjelp til å bli snillere med deg selv når det ikke går som håpet. 

Dette ble ganske langt, men for å finne ut hvordan man kan bedre konsentrasjonsproblemene, er det lurt å prøve å finne ut om hva som kan være årsaken. Noen ganger finner man ut av på egenhånd, mens andre ganger kan det være nyttig å snakke med noen, for å ha noen å utforske problemstillingen sammen med. Selv om du vegrer deg, så kan det være lurt at både du og din fastlege angriper dette på en åpen og nysgjerrig måte. Legen har kunnskap om de ulike somatiske og psykiske tilstander som kan forårsake konsentrasjonsvansker. Denne kunnskapen kan han/hun bruke til å utføre en målrettet utredning, enten for å bekrefte eller avkrefte en tilstand.

Hvis du trenger noen til å følge deg opp i prosessen, så kan du gjerne ta kontakt med din samskipnad for en samtale. Vi kan støtte deg på veien og vil gjerne hjelpe deg. Her er lenke til de ulike studentsamskipnadenes samtaletilbud med info om hvordan du kan få kontakt.

Håper dette var nyttig for deg!

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese: