?

Kan ikke bruke psykolog ved samskipnaden, hva kan jeg gjøre?

Kvinne 26 . 28 Januar 2022
Spørsmål

jeg føler at min mentale helse begynner å bli verre. Som person har jeg alltid vært engstelig, men jeg føler at jeg er mye mer engstelig, trist og frustrert nå sammenlignet med bare 7-8 mnd siden.

Jeg ønsker å dra til psykolog/terapeut, men siden jeg er nylig utdannet og ikke har fast jobb så faller jeg i mellom to stoler; jeg kan ikke ta i brukt terapeuter ved SIO og jeg har ikke inntekt til å betale for psykolog.

Mye av mine frustrasjoner er knyttet til jobb. Det å få seg en utdannidngsrelevant eller annen type jobb har ikke vært lett. Jeg sitter mye hjemme alene og sitter mye å ser på skjerm, søker jobber og trener. Jeg har en samboer så jeg har noen, men han kan ikke fikse mine problemer/usikkerheter. Jeg er lei av å føle det slikt, men vet ikke helt hvordan jeg skal håndtere det. Jeg prøver å være tålmodig og fokusere på andre ting, men akkurat nå føles det ikke som om det hjelper betydelig. Hva kan jeg gjøre?

Kvinne (26)
Psykologen svarer
Hei

Det finnes forskjellige tilbud om behandling og hjelpetiltak for psykiske plager (også for de som ikke er studenter), og jeg tror det beste for deg er å bestille time hos din fastlege. Legen kan da vurdere sammen med deg hva som er riktig for deg og eventuelt sende en henvisning, om det trengs. Jeg vedlegger også en artikkel om forskjellige hjelpeinstanser. 

I tillegg til behandling/samtaler hos f eks psykolog så er det mye du kan gjøre selv, og med hjelp av dine nære og kjære. Noen tips:

  • Selvhjelpsverktøy på sio.no er tilgjengelig for alle, og har øvelser, lydfiler og videokurs om mange temaer: Mindfulness, angst, depresjon, søvnvansker m.m.
  • Forskning på psykisk helse har funnet at det er fremst 5 grep som er viktige for psykisk helse. Det er ting du selv kan ha litt ekstra fokus på hverdagen:
    1. Knytt bånd. 

      ​Mennesker er sosiale vesener, og vi trenger hverandre for å føle tilhørighet og mening. Noen trenger mange, noen trenger få, men alle trenger noen.

      Å ha et nettverk av mennesker rundt oss, noen vi kan dele livet med og hente støtte fra, gjør at vi føler oss tryggere og gladere. Derfor er det viktig å knytte sosiale bånd til andre. Venner, kolleger, familie og lokalmiljø utgjør en slags grunnmur i livet, og den bør vedlikeholdes.

    2. Vær aktiv.

      Å være fysisk aktiv er godt for kroppen og gjør at du føler deg bra. Økt fysisk aktivitet betyr ikke at du må svette, investere i spesielle klær eller melde deg inn i et treningsstudio, men det er helsebringende om du klarer å "ta i så det svir" innimellom.

      De som er aktive sammen med andre, opplever at det sosiale bidrar til økt trivsel og godt humør. Utendørsaktiviteter gir frisk luft og sollys, og det kan redusere stress, øke energinivået og virke positivt både på livskvalitet og søvn.

      Det er fint om du har en aktivitet eller flere som du virkelig har glede av, og som er en naturlig del av hverdagen din. Det kan også være mye glede og livskvalitet i alt fra å spille brettspill eller drive med håndarbeid, til å delta på et kurs.

    3. Vær oppmerksom.
      Vær oppmerksom. Øv deg på å være oppmerksom og legge merke til det som er rundt deg. Bruk øyne, ører og nesa aktivt. Å legge merke til noe vakkert eller uvanlig kan gi glede og en følelse av å være mer tilstede i livet. Se på omgivelsene rundt deg, hvordan naturen endrer seg, og legg merke til det fine ved mennesker du møter.
    4. Fortsett å lære.

      Å lære seg nye ting gir glede og stolthet. De som fortsetter å lære og utfordre seg selv sier oftere at de kjenner seg optimistiske og har håp og selvtillit. Å sette seg mål og nå dem gir en god mestringsopplevelse. Og målene trenger ikke å være kjempehøye.

    5. Gi til andre.

      ​Å gi handler om å gjøre noe for andre. Alt fra å gi en vennlig kommentar til å bidra i frivillig arbeid, styrker bånd mellom mennesker. Det gir økt livskvalitet.

Det er leit å høre at du ikke ha det bra for tiden, og jeg synes det er fint at du tar kontakt og prøver å finne ut av løsninger. Du skal vite at du ikke er alene om å ha det slik, og at det også er menneskelig og naturlig å oppleve mer uro og vonde følelser i en overgangsfase i livet der du er usikker på neste steg. Jeg håper at noen av rådene kan hjelpe deg, og jeg ønsker deg alt vel.

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?