?

Uteblitt menstruasjon: Hvor lenge bør man vente før man oppsøker fastlege?

Kvinne 22 . 12 Januar 2022
Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hvor lenge mensen bør utebli før jeg oppsøker fastlegen? Jeg har en del trenings- og spiseproblemer i tillegg til veldig mye stress og tvangstanker, og lite søvn. Livet mitt består generelt av ekstremt mange regler og jeg er konstant sliten. Legen kjenner til disse problemene (i hvert fall i grove trekk) og jeg var innom dps for et halv år siden, men ble avvist fra videre behandling enn noen få timer med løs utredning. Nå har jeg ikke mensen, men den har bare vært borte tre ganger. Jeg har alltid hatt veldig regelmessig mensen og den har inntil den uteble kommet tidsmessig hver måned, men jeg har gradvis begynt å blø mindre det siste året. Jeg har også hatt litt ulike hormonendringer ifbm. syklusen det siste året (mer ømhet i brystene før mensen, tisser veldig mye før/underveis mensen, oftere magesmerter, slike type endringer) så jeg er veldig usikker på om mensen uteblir av naturlig hormonforandringer eller om det er helsen min. Bruker ingen prev. middel/medisiner.

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

De fleste kvinner kan avvente 3-6 måneder med uteblitt menstruasjon (og negativ graviditetstest) før de kontakter fastlegen for nærmere undersøkelser. Uteblitt menstruasjon (sekundær amenore) skyldes som regel ikke alvorlig sykdom, men graviditet, idrett, stress, medikamenter eller hormonforstyrrelser. Anorexi er en mulig bakenforliggende årsak som er alvorlig, og som jeg kommenterer nærmere nedenfor. Generelt er det anbefalt å få gjort en graviditetstest og beregne BMI, dernest en gynekologisk undersøkelse hvis man har bortfall av menstruasjon i mer enn 3-6 måneder og man tar også ofte  blodprøver hvis man har mistanke om andre årsaker eller hvis menstruasjonen har uteblitt mer enn 1 år.

Slik jeg tolker deg har menstruasjonen uteblitt 3 sykluser, altså 3 måneder. Mest sannsynlig er det i ditt tilfelle spiseforstyrrelsen og stresset det påfører kroppen, som forårsaker bortfall av menstruasjon. Det er et mål ved selve behandlingen av anorexi å sørge for at du og kroppen din har det såpass bra at menstruasjonen kommer tilbake og holder seg regelmessig. Det vil også sørge for at beintettheten holder seg oppe og at man ikke utvikler beinskjørhet. Hvis man mister menstruasjon over ett år ifm spiseforstyrrelse kan det være aktuelt å gi p-piller for å minske beintap.

Jeg tenker at du bør ha en time hos fastlegen din for å diskutere veien videre for deg slik at du kan ha det bra mentalt og psykisk slik at kroppen din kan holde seg normalvektig og fungere som den skal.

 

Med vennlig hilsen

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?