5 overflater

Det finnes ulike pusseteknikker, men det aller viktigste når du pusser tennene er å få vekk bakteriebelegget som setter seg i overgangen mellom tannkjøttet og tennene. Tenk på tennene som firkantede “kasser” –med 5 overflater, hvor alle flatene skal rengjøres: En på toppen, altså tyggeflaten, en mot kinnet/leppen, en mot tungen og to mot nabotennene.

1) Puss på forsiden på tennene i overkjeven og deretter forsiden på tennene i underkjeven. 2) Puss på baksiden av tennene i overkjeven og baksiden av tennene i underkjeven. 3) Puss til slutt tyggeflatene 4) Eventuelt kan man pusse tungens overflate

Sjekk ut tannlegens anbefaling av riktig pusseteknikk

Hvordan rengjør du mellom tennene?

De to flatene mellom tennene som ikke er mulig komme til med tannbørsten, må vi rengjøre med tanntråd, tannstikkere eller interdentale børster (flaskekoster).


Små mellomrom: Tanntråden skal sages ned gjennom kontaktpunktet (der det er trangt), og deretter et par millimeter ned i tannkjøttet, gjør små bevegelser med tanntråden, først mot den ene tannen, så mot den andre. Mange synes at det er lettere å komme til med tanntrådbøyler på skaft, andre foretrekker løs tanntråd. Helst bør man velge en litt bredere/tykkere tanntråd for å fjerne belegget effektivt.
Større mellomrom: bruk tretannstikkere eller gummitannstikkere. Disse gnis ut og inn i mellomrommet 8-10 ganger og rengjør begge sider.
Store mellomrom (ofte pga. periodontitt): bruk større interdentale børster (flaskekoster). Spør tannlegen om råd for hvilken størrelse du bør velge.

En grundig og effektiv tannpuss tar minst to minutter

Ofte omtrent 5 minutter når du i tillegg bruker tanntråd og pusser bakteriebelegget på tungen. Både voksne og barn bør pusse tennene med fluortannkrem to ganger om dagen, morgen og kveld.

Hvilken tannkrem bør du velge?

Det er godt dokumentert at fluor motvirker hull i tennene. Forskning viser at fluor hemmer bakteriene streptococcus mutans og streptococcus sobrinus, som gir oss karies. Det hemmer nemlig et enzym bakteriene bruker for å produsere syre.

Tannkremer bør ha fluorinnhold fra 1000 til 1500 ppm for å øke emaljens motstand mot karies. Stort sett består tannkremer av de samme ingredienser og er derfor nokså like. Dersom du ikke har noen spesielle problemer, kan du velge den tannkremen du liker best pga. smak eller andre egenskaper.

Har du følsomme tenner og får lett ising i tennene, kan det være lurt å prøve tannkrem mot ising. Får du lett sår i munnslimhinnen, kan du bruke tannkrem uten såpestoff. Får du lett hull eller er munntørr bør du helst bruke tannkrem med ekstra fluor.

Mange skyller munnen med vann etter tannpussen. Da skylles også fluor fra tannkremen bort, man mister dermed fluorbeskyttelsen. Skyller du med fluormunnskyll eller tar fluortabletter etter tannpuss, bevares fluorbeskyttelsen.

Er det nødvendig med fluormunnskyll og fluortabletter?

Hvis du lett får hull i tennene, er fluortilskudd er særlig viktig. Både karies og tannerosjoner skyldes tap av fosfor fra tannemaljen, begge disse prosessene kan stoppes ved tilførsel av fluor. Det gir dannelsen av kalsiumfluorid, som forsegler overflatene mot videre oppløsning. Små hull kan faktisk repareres dersom det er regelmessig fluor rundt tennene. Fluor gir mange fordeler for tennene, men det er viktig at mengden fluor blir tilpasset den enkeltes alder og behov, og at man ikke bruker for mye.