?

Uregelmessig mens, hva er årsaken?

Kvinne 19 . 09 Februar 2021
Spørsmål

Hei er en 19 år gammel jente, jeg har hatt uregelmessig mensen siden medisinsk abort, dette et at jeg blør ca 2-3 dager og at det har vært lite. Forrige mens viste seg mer normal, har også hatt "mensen" 2 ganger på en måned, nå er det ca 2 uker siden siste mens og når jeg skal tørke meg etter å ha vært på do så jeg litt blod veldig frisk og lite, dette har holdt på i hele dag, små blødninger og litt slim kunne jeg se, føles ut som noe er oppi skjeden, tok en celleprøve får ikke lenge siden, har også litt smerter i magen ikke noe ekstremt. Jeg er veldig hulter til bulter med p pillene mine og mat inntak og overtrener, burde jeg gå til lege eller hva kan dette være?

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei

Du forteller om flere forhold som kan påvirke menstruasjonssyklusen din. Etter en medisinsk abort vil man vanligvis ha blødninger i 2-3 uker, og deretter vil man få en vanlig menstruasjonsblødning etter ca 4-6 uker. Hvis du har stadige småblødninger i lengre tid etter aborten, kan det hende at dette er fordi livmoren ikke ble helt tømt, og det er små rester av graviditeten igjen i livmoren. Dette kan fjernes ved et lite inngrep hos gynekolog. 

Du sier også at du er litt "hulter til bulter" med p-pillene dine, og dette er en vanlig årsak til uregelmessige blødninger. Det er lett å glemme å ta p-pillene til noenlunde samme tid, men det er også viktig for at dette skal være trygg prevensjon. Det kan kanskje være aktuelt for deg å vurdere et prevensjonsmiddel som du ikke trenger å huske, som for eksempel p-stav eller spiral?

Uregelmessige måltider og overtrening kan påvirke hormonene i kroppen og dermed menstruasjonsblødningene. Psykisk stress kan også forstyrre menstruasjonssyklusen.

Underlivsinfeksjoner, som f.eks klamydia, kan også gi uregelmessige blødninger. 

Jeg anbefaler at du bestiller en time hos fastlegen din for å snakke om dette. Fastlegen vil kunne undersøke deg og ta tester, og mest sannsynlig finne ut hva som er den mest sannsynlige årsaken til plagene, slik at du kan få hjelp.

Lykke til!

Hilsen SiO-legen

Finner du ikke det du leter etter?