Kloke valg

Kloke valg-kampanjen er en nasjonal kampanje, basert på den internasjonale kampanjen Choosing Wisely, som retter seg mot både helsepersonell og pasienter, med mål om å fremme riktige og nødvendige helsetjenester. Et av de viktigste budskapene i denne kampanjen er at det ikke alltid er gunstig med mange prøver og undersøkelser, spesielt hvis det ikke er noen konkrete symptomer på sykdom. Ved å følge prinsippene fra denne kampanjen kan vi unngå unødvendig belastning på helsevesenet og oss selv.

For mye testing kan gjøre mer skade enn nytte

Det kan virke som en god idé å "forsikre seg" om at kroppen er frisk ved å ta blodprøver, røntgen eller andre medisinske tester. Mange slike tester gir resultater innenfor et "referanseområde", hvor 95 % av befolkningen vil falle. Dette betyr jo også at 5 % vil ha verdier utenfor dette området helt naturlig, uten at dette nødvendigvis betyr sykdom. Hvis du får et rødt flagg på en blodprøve eller annen test, kan dette skape unødvendig bekymring, som i sin tur kan føre til flere undersøkelser, mer testing og potensielt skadelig behandling.

I motsatt fall kan du tenke at alt er helt fin hvis blodprøvene eller undersøkelsen er normalt. Dette kan gi en falsk trygghet og gjøre at du kanskje ikke oppsøker lege eller bruker lenger tid på det når du først får symptomer, for «alt var jo fint» når du var der nylig. Kloke valg-kampanjen understreker derfor viktigheten av å bruke helseressurser målrettet, for å unngå unødvendige tester og intervensjoner som kan gjøre mer skade enn nytte for deg.

Når bør du oppsøke lege?

Hovedregelen bør være å oppsøke lege eller helsepersonell når du har symptomer som bekymrer deg. Kroppen er generelt veldig god på å fortelle oss når noe er galt, og vi bør lytte til disse signalene. Vanlige symptomer som langvarige smerter, uvanlig tretthet eller endringer i vekt eller appetitt kan være gode grunner til å oppsøke lege. Men å oppsøke lege eller ta tester "for sikkerhets skyld" uten at du har noen symptomer, kan ofte være unødvendig.

Det er også viktig å være bevisst på at en del aktører innen helsesektoren tilbyr omfattende tester som spiller på folks bekymring for egen helse. Disse aktørene kan ofte reklamere med å "oppdage skjulte sykdommer", men det er viktig å huske at slike tester ofte ikke har noen reell effekt på verken sykdom eller levetid, hvis de utføres uten spesifikke symptomer. Det beste rådet er derfor å stole på at kroppen vil gi deg beskjed når noe ikke er som det skal, og oppsøke lege når du har reelle symptomer.

Forskning på helsesjekker

Flere studier har sett på effekten av rutinemessige helsesjekker for personer uten symptomer. Resultatene viser gjennomgående at slike sjekker ikke reduserer risikoen for alvorlige sykdommer, og de forlenger heller ikke levetiden. Dette er viktig informasjon for deg som vurderer å oppsøke lege for en generell helsesjekk. Det kan være vanskelig å akseptere at noe som virker så logisk – nemlig å sjekke helsen for å forebygge sykdom – faktisk ikke har den ønskede effekten. Men ved å lytte til forskning og helsepersonell, kan vi gjøre kloke valg for vår egen helse og velvære.

Bruk av helsevesenets ressurser

Helsevesenets ressurser er begrensede, og det er derfor viktig at vi bruker disse ressursene på en effektiv og målrettet måte. Unødvendige tester og undersøkelser belaster både systemet og helsepersonell, og det kan gå utover de som virkelig trenger hjelp. Ved å være bevisst på når det er nødvendig å oppsøke lege, og når det ikke er det, bidrar vi til å sikre at helsevesenets ressurser brukes der de virkelig trengs.

Stol på kroppen din

Som student kan det være lett å føle seg usikker på egen helse, spesielt hvis du får mange forskjellige råd fra både internett og venner. Men det viktigste du kan gjøre for helsen din er å stole på kroppen din og lytte til den. Oppsøk lege når du har symptomer, men unngå å la deg lokke av tilbud om unødvendige tester og sjekker. Det å ta kloke valg for helsen din handler om å vite når det er riktig å oppsøke hjelp, og når det er best å la kroppen gjøre jobben selv.

Husk, kroppen din er som hovedregel frisk – til den gir beskjed om noe annet.