De aller fleste av menstruerende kvinner opplever noe plager i forbindelse med sin menstruasjonssyklus, og slike plager er å regne som normale. Premenstruelle symptomer er ikke det samme som PMS, selv om de er plagsomme nok og lurt å være bevisst, og mange av de samme rådene under vil hjelpe mot dette også.

For å bruke betegnelsen PMS må minst ett av symptomene gi så mye plager at det går ut over sosial funksjon og studier/arbeidsliv. Uttalte symptomer er antatt å forekomme hos 3-8%, men noen studier rapporterer helt opp til 20-30%.

Prevalens

Det antas at rundt fem prosent av alle menstruerende kvinner sliter med PMS – en lidelse som kan være svært slitsom for både kvinnen selv, og de rundt henne. I tillegg til oppblåsthet, vektøkning og generelle smerter, går mange av symptomene også på humør og sinnstilstand.

Nervøsitet og nedstemthet er ikke uvanlig, men også tretthet og en følelse av å ikke ha kontroll. I tiden før menstruasjonen kan man også oppleve at kognitive evner som konsentrasjonsevne og hukommelse er nedsatt, som kan gjøre det vanskelig å utføre daglige gjøremål, studere og opprettholde sosiale relasjoner.

Hva kan hjelpe?

Det første som kan hjelpe er å bli klar over at det er PMS. Her kan en mens-app eller å føre en mensdagbok hjelpe. Klarer du å anerkjenne at det er hormoner i ubalanse som påvirker følelsene dine, kan det bli lettere å ikke se på følelsene som et signal på at noe er alvorlig feil, eller at oppblåstheten er et bevis på at du har lagt på deg. Ved å være forberedt på slike perioder, for eksempel ved å planlegge noe hyggelig, eller holde dagene fri for avtaler, kan du redusere uønskede konsekvenser som krangling med noen du er glad i eller slem selvkritikk.

Trening har bevist effekt på PMS plager, både regelmessig i tiden før, og under plagene. Kosttilskudd som for eksempel nattlysolje og vitaminer kan for noen ha effekt. Snakk gjerne med legen din dersom du opplever at plagene går utover livskvaliteten din. Hormonspiral, P-piller og østrogentilskudd er andre hjelpemidler som kan dempe symptomene.

Det er viktig å stresse ned i dagene før menstruasjon. Sørg for god og nok søvn og pass på å stelle ekstra godt med deg selv.