?

Mindre plaget av luft i magen og kviser under graviditet. Hvorfor?

Kvinne 30 . 25 Februar 2022
Spørsmål

Født et barn i en stund siden. I graviditeten hadde jeg lite plager annet enn mye kvalme første 4 mnd. I tillegg ble jeg mye bedre i mage/tarm. Vanligvis plages jeg av luft etter å ha spist enkelte matvarer (bønner, havre, kombucha osv.) og treig mage (selv etter lite brød, ris o.l.), og derfor må begrense meg sterkt (vegetarianer, spiser mye grønnsaker og frukt, av melkeprodukter nesten bare gulost, spiser ikke brødvarer/hvetemel til vanlig). Men under graviditeten kunne jeg spise og drikke hva jeg ville uten at det ga noen plager. Det samme med sjokolade og søtsaker - under graviditet hadde jeg nesten ikke noe utslett/kviser i ansiktet av denne typen mat, i motsetning til det som har vært ellers. Og nå - 2 mnd etter fødsel - har plagene kommet tilbake. Hvorfor? Hvorfor ble jeg bedre som gravid, og hva kan jeg gjøre for å bli bedre også nå? Hvor henvender man seg med slike plager?

Kvinne (30)
Fagperson svarer
Hei

Det kan tenkes at plagene dine har vært påvirket av kjønnshormonene som endrer seg ifm at man er gravid- det er mange tilstander/sykdommer som bedres ifm svangerskap.

Dine plager passer nok best med irritabel tarm (IBS), men hvis du ikke har fått konstatert dette hos lege tidligere, vil jeg anbefale at du bestiller deg en time hos fastlegen din. Legen vil vanligvis snakke med deg, kjenne på magen samt vurdere blodprøver og avføringsprøve for å utelukke andre sykdommer.

En del pasienter med IBS, kan ha nytte av å prøve FODMAP-dietten, men man bør ha bekreftet IBS-diagnosen hos lege først. Man skal være forsiktig med å begrense dietten sin for mye uten å rådføre seg med lege. Mange endringer i mageplagene er tilfeldige og at man er bedre en periode betyr ikke nødvendigvis at det var endringen i kosten i forkant som var årsaken. Mange ender opp med en begrenset og kjedelig diett fordi de tenker de har allergier/intoleranser som de kanskje ikke har.

Hva gjelder hudplagene/kviser vil de også kunne påvirkes av kjønnshormoner ifm svangerskap og kan også for noen forverres av sukker eller andre raske karbohydrater og hos noen også melk.

 

Med vennlig hilsen

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?