?

Hvorfor har jeg røde, kløende kuler?

Kvinne 23 . 09 Desember 2019
Spørsmål

Hei, De siste ukene har jeg fått noen røde, kløende kuler som kommer og går. Det kommer et merke som klør og blir hovent og minner ikke om noen stikk jeg har sett tidligere verken på meg eller andre. Etter å ha hatt det i noen dager så bli de borte i noen dager også kommer det et nytt et annet sted. Har fått det blant annet i ansiktet og på armene. Har også sett etter veggdyr i leiligheten, men kan ikke se tegn til det. Hva kan dette være?

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei,

 

dette spørsmålet vil være vanskelig å kunne gi deg et fullgodt svar på. Spesielt rødhet og kløe er svært vanlige symptomer fra hud. Selv ved å kunne se et slikt utslett direkte vil mange leger kunne være usikre på en diagnose, ofte vil man først over tid skjønne hva som ligger bak. 

Det er veldig godt tenkt av deg at du allerede nå har vurdert om det kan være veggdyr og sett etter tegn på at de er i leiligheten. Beskrivelsen din kunne minne om stikk/bitt. En kunne tenkt på skabb, og for tiden er forekomsten svært økende i Norge, kanskje spesielt blant unge. Dersom du opplever dette i ansikt og det kommer mer akutt virker imidlertid skabb mindre sannsynlig. Skabb skal normalt ikke ramme ansikt, og kommer med gradvis, samt at mekene man får gjerne vedvarer.

Hudsykdommer som ikke skyldes smitte eller skadedyr er ellers langt de vanligste som rammer mennesker. Eksem i hud kan oppfattes som røde, kløende kuler, og årsaken kan være betinget i alt fra tørr vinterhud til reaksjoner på hudprodukter, vaskemidler, stress eller såpe. Elveblest kommer mer akutt og skifter/forsvinner raskt, underliggende årsaker til at utslettet kommer kan være lignende til eksem og er mangfoldige.

Enkle råd per nå er å sørge for å tilføre huden din fuktighetskrem om den virker tørr. Vær obs på om det er noe du påfører huden din i forkant av reaksjonene, også f. eks relasjon til dusj/sjampoo/såpe. Se etter sammenhenger i tid og som kan utløse en forverring. Sjekk sengeramme etter typiske tegn til veggedyr, og vær oppmerksom på om noen i din nære omgangskrets også begynner å klø. Ta gjerne noen gode bilder av utslettet, og søk lege om det fortsetter og du blir stadig mer plaget. Ofte vil en lege kunne dempe plagene ved å bruke kortisonkremer mens man leter etter en årsak. 

Håper dette gir deg noen pekepinner, men i ditt tilfelle er det nok lurt å involvere en lege som du viser utslettet til om det fortsetter.

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?