?

Herpes i underlivet, kan jeg ligge med noen igjen?

Kvinne 20 . 19 November 2019
Spørsmål

Hei! For litt over et år siden fikk jeg bekrefta av lege at jeg hadde fått herpes i underlivet. Jeg hadde ingen anelse hvor det kom fra. Det skapte mange problemer med min daværende kjæreste, da han skyldte på meg for å ha fått det tidligere, og var sint for at jeg ikke hadde vært flink til å bruke prevensjon, samtidig som han plutselig ble redd for å ha sex med meg. Det endte opp med at vi gjorde det slutt. Etter dette har jeg gått mye til helsesøstre for å prate, da dette har vært veldig vanskelig for meg psykisk. Jeg har ikke hatt noen fler utbrudd, men jeg føler meg skitten, ekkel, og er redd for å få meg kjæreste igjen. Jeg er redd for å ha sex, fordi jeg føler jeg må si ifra. Jeg er redd for at jeg aldri kommer til å få noen kjæreste, og jeg er redd det skal smitte over dersom jeg får et barn. Jeg vet at jeg ikke er pliktig til å si ifra til sexpartnere, men jeg er redd de blir smitta. Er det virkelig riktig å ligge rundt med folk, selv med herpes? Uten å gi beskjed?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Det er leit å lese hvordan din daværende kjæreste tok dette. Det er tydelig at han ikke hadde mye kunnskap om herpes. Det er ikke unormalt å ha følelsesmessige reaksjoner rundt det å ha genital herpes, men du skal vite at herpes ses på som en vanlig infeksjon.

Genital herpes kan forårsakes av 2 typer virus, herpes-1 (munnherpes) eller herpes-2 (kjønnsherpes/genitalherpes). Men type-1 kan også smitte til underlivet og type-2 til munnen (ved munnsex). Trolig smittes over 80% av alle i Norge i løpet av livet med et av de to herpestypene. Nesten hver tredje nordmann blir smittet med herpes-2. Kjønnsherpes er en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene.

Du skriver at du kun har hatt ett utbrudd, førstegangsutbruddet. Dette første utbruddet er ofte det kraftigste. Noen er heldige og får aldri utbrudd igjen. Viruset ligger i dvale. Men om du skulle få nye utbrudd vil de vanligvis være kortere og gi mindre plager etter hvert som tiden går.

I forhold til herpes og graviditet er risikoen for å smitte barnet svært liten ettersom du ble smittet før en evt graviditet. Hadde du derimot fått ditt første utbrudd i slutten av et svangerskap, kunne viruset ha smitte barnet under fødselen. Derfor vurderes det alltid keisersnitt i slike tilfeller.

Som du skriver har du etter norsk lov ingen plikt til å informere tidligere eller fremtidige partnere at du har viruset. Men det kan likevel være moralsk riktig å fortelle det, spesielt til en fast partner. De fleste forhold bygger jo på åpenhet og tillitt. Ja herpes er plagsomt, men med litt kunnskap kan man heldigvis hindre både utbrudd og smitte. Du regnes som smittsom fra det tidspunktet du begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd. Unngå derfor samleie og munnsex mens du har utbrudd.

Det eneste prevensjonsmiddelet som reduserer smitte betraktelig er kondom, så la kondomet være din venn. Faste partnere må selv bestemme om de vil bruke kondom hele tiden, eller bare ved utbrudd. Smitterisikoen er nemlig liten utenom utbrudd.

 

Lykke til, og husk at herpes ikke er farlig!

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?