?

Kviser i ansiktet, men Basiron og Epiduo fungerer ikke, hva gjør jeg?

Kvinne 22 . 10 Juli 2021
Spørsmål

Jeg har noen rare kviser på ansiktet som ikke er mulig å fjerne, har brukt 3 bokser med epiduo og basiron men det fungerer ikke, og huden min blir så ekkel og flassete og kjennes skikkelig merkelig og ekkel ut. Finnes det ikke noe annet man kan bruke? Har lite penger så vil vite at det er noe annet man kan bruke før jeg bruker penger på legetime også få nei, for jeg kan ikke fortsette sånn her. Huden ser solbrent ut men det er bare epiduo og basiron

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Du beskriver fortsatt kviser på tross av at du har forsøkt flere behandlinger. I ditt tilfelle er det sannsynligvis på tide å vurdere å trappe opp til annen behandling.

Det er heldigvis flere tiltak som kan være aktuelle for deg. For alle som sliter med akne er det viktig med et sunt kosthold og å være varsom med kosmetiske produkter. Videre kan det være aktuelt å vurdere å bytte eller starte på et prevensjonsmiddel. Det er i så fall snakk om p-piller som inneholder østrogen, dersom du kan bruke slike preparater. Disse har gunstig effekt på akne og noen kommer til målet med kun dette.

Akne presenterer seg i ulike former og varianter, og ofte er det en kombinasjon av ulike typer. Jeg anbefaler at du bestiller en time hos din fastlege for vurdering av akne, kartlegging av forverrende faktorer, samtale rundt prevensjon og vurdering av om det er aktuelt for deg med annen behandling. Det kan i noen tilfeller være aktuelt med en lenger antibiotikakur samtidig med videre krem-behandling. Dersom dette heller ikke når frem, så kan det være at din fastlege anbefaler å henvise deg til en hudlege som kan vurdere om behandling med Isotretinoin er riktig for deg. 

Det er flere nivåer i behandlingstrappen for akne. Årsaken til denne behandlingstrappen er at jo høyere man kommer jo mer risiko for potensielt alvorlige bivirkninger. Isotretinoinbehandling krever tett oppfølging med jevnlige blodprøver av denne grunnen. 

Håper du fikk svar på det du lurte på, og lykke til! 

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?