?

Kan man bli smittet av klamydia ved å tørke seg på et skittent håndkle?

Kvinne 20 . 15 Desember 2021
Spørsmål

Kan man risikere å få klamydia i øyet når man tørker seg på et håndkle og tar seg i øynene etterpå? Er redd for at det skal kunne skje og at jeg derfra kan overføre en slik infeksjon fra øynene til eget underliv. Er ganske redd for dette og prøver derfor konsekvent å ikke tørke hendene mine på håndkler når jeg er på besøk hos andre. Dette er jo litt plagsomt, da jeg vel egentlig ikke tror at dette er noe så mange andre bekymrer seg for. Så jeg lurer på om det i det hele tatt er mulig og om det er grunn til bekymring?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Det er ikke mulig å bli smittet av klamydia på denne måten. Det er normalt å være litt bekymret for slikt, men hvis du plages mye av slike tanker, kan det være lurt å søke hjelp hos fastlegen.

Tvangstanker/tvangshandlinger kan ta mye tid og gå betydelig utover livskvalitet, men behandlingen er heldigvis effektiv og går ut på å utsette seg for det man synes er skummelt og så tørre å stå i det. I ditt tilfelle vil det være å begynne å tørke seg med håndklær på besøk hos andre. Ikke alle klarer å starte opp med det på egenhånd og noen trenger derfor hjelp/veiledning fra en behandlende lege eller psykolog. Det å unngå det man er redd for, vil kunne gjør at man vedlikeholder angsten eller at den øker på.

 

Med vennlig hilsen

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?