?

Jeg får lett arr - bør jeg søke lege?

Kvinne 21 . 28 September 2021
Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke om dette er riktig sted å spørre, men jeg har grublet en del over det og føler det er en litt for liten ting å spørre legen om. Jeg har siden nyåret merket at huden min leger litt senere. Når jeg får sår som feks bare kutt, tar det mye lenger for kroppen min å ta seg av det, og i tillegg får jeg alltid pigmentarr uansett størrelsen på arret. Som et eksempel så kjedet jeg meg en kveld i mai og fant fram en brynskniv og tegna hvite streker på huden min med den, veldig lett. Den var tydigvis skarpere enn jeg trodde og jeg fikk sår. Veldig lette sår vel og merke. De tok noen uker før de leget og jeg endte med å få arr av de. Brune pigmentarr. Jeg fikk også lignende sår i mars som jeg fortsatt har arr etter. (Sliter også i større grad med at sårene mine leger på leggene, bruker flere uker, men har lest at det er veldig lett å få arr der.) Har forresten gode verdier i kroppen. Er dette noe jeg burde spørre legen om eller er jeg litt hypokonder?

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Det er forskjell fra person til person hvor fint et arr tilheler. Noen lager store arr (keloid), og noen får pigmentforandringer. Det varierer også fra område til område på kroppen, som du er litt inne på. Slike variasjoner er ikke nødvendig at man søker lege for med mindre man er plaget av arret i seg selv.

Medisiner (immundempende behandling, cellegift) og kroniske sykdommer kan påvirke kroppens evne til å tilhele sår. Generelt er det gunstig med god ernæringsstatus (at man får i seg mat og drikke) og at man ikke er i en nedbrytningsfase (slik som for eksempel ved vekttap, underernæring, cellegift). Hvis man har sår som ikke gror innen rimelig tid, kan det være lurt å søke lege for å se om det er nødvendig med undersøkelser og behandling for å finne årsaken til dette. Se mer informasjon om dette her.

 

Med vennlig hilsen
Fastlegen, SiO Helse
Finner du ikke det du leter etter?