1. Identifiser triggere

Er det i noen spesielle situasjoner du oftere biter negler? Er det noen følelser som øker trangen? Dersom du biter mer når du er stresset eller bekymret kan det være en ide å se hva du generelt kan gjøre for å slappe mer av, eller å løse utfordringene som bekymrer deg. Dersom du merker at du ofte biter når du sitter i ro og ser på tv, så vet du at det er en situasjon du kan prøve å forberede deg på, og ha en plan for hva du skal gjøre i stedet når du får lyst å bite. Dersom det er noen følelser (f eks frustrasjon) som oftere trigger neglebiting, så kan det være verdt å snakke om følelsene med noen eller skrive dem ned.

2. Klipp alltid neglene kort, og ha en neglefil/saks tilgjengelig

Det er vanlig at neglebiting blir trigget av en løs eller spiss bit på neglen som man vil fjerne, men så klarer man ikke å stoppe. Om du passer på at neglene alltid er korte og jevne, så kan det hjelpe. Ha gjerne med deg en neglefil eller saks (i vesken, og der du oppholder deg hjemme) slik at du at du kan bruke dem når du får lyst å bite på neglene.

3. Manikyr

Noen opplever at om man har skikkelig fine negler, kanskje spesielt hvis man har brukt penger på det, så er terskelen mye høyere for å "ødelegge" dem. Det kan også hjelpe å smøre ofte med hånd/neglekrem, da vil huden og neglene bli mindre tørre og harde, som kan minske behovet for å bite.

4. Hold hendene eller munnen opptatt

Tygg tyggegummi, og/eller ha noe å gjøre med hendene - f eks strikking, rubiks kube, doodle på papir, fargelegg noe. Spesielt viktig i situasjoner der du vet at du ellers oftest biter. Noen har også hjelp av å ha hansker på seg.

5. Få hjelp av noen

Ofte er problemet at vi selv ikke merker at vi begynner å bite. Om du vil, kan du be noen du ser ofte om å vennlig si fra hver gang de merker at du tar hendene mot munnen. Det kan hjelpe deg å bli bevisst den automatiske atferden. (OBS! det hjelper ikke med tilsnakk eller straff, bare vennlig påpekning).

6. Motiver deg ved å huske på negative aspekter ved neglebiting

Noen synes det hjelper å lære om at neglebiting gjør at du får i deg mer bakterier og virus, og øker risiko for å bli syk. Det kan også gi skader på tennene og infeksjoner i tannkjøttet.

7. Motiver deg ved å se for deg noe positivt

Tenk igjennom hva du ville likt ved å ikke lenger bite på neglene. Er det å kunne ha pene negler? Er det å slippe å bekymre deg? Er det å føle mestring for å ha klart å gjennomføre noe?

8. Registrer din fremgang og belønne deg selv.

Registrer hver gang du har klart å unngå å bite en hel dag, enten i en dagbok eller bruk en app, og bestem deg for en belønning du skal unne deg når du har klart f eks 5 dager.

9. Utsett bitingen med alarm

Om vanen og trangen din er veldig sterk, og du opplever at ingenting fungerer for å stoppe det, så kan du prøve å gjøre det gradvis: Hver gang du merker at du får lyst (eller at du merker at du har begynt) å bite: Sett en alarm på 3 minutter og vent med å begynne til alarmen går. Da får du lov å bite. Om du klarer dette, kan du gradvis øke varigheten på alarmen, og så vil du øve på å stå imot impulsen helt til du merker at du ikke trenger å bite, selv når alarmen går

Lykke til