?

Hvilken faktor på solkrem bør jeg velge?

Kvinne 21 . 25 Mai 2022
Spørsmål

Hei! Jeg skal kjøpe en ny solkrem til kroppen og lurer på hvilken faktor jeg bør velge. Har ikke lyst til å bli solbrent og tenker derfor at 50 er det tryggeste. Spørsmålet er om det er vits å kjøpe 50 istedenfor 25? Kan det være mer skadelige stoffer i solkrem med høy solfaktor? Skal mest sannsynlig bare være i Norge i sommer, men vil gjerne kunne sitte en del i solen.

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Det er mye informasjon om soling og solkrem på nettet. Jeg har derfor vedlagt en artikkel fra Folkehelseinstituttet som summerer opp gjeldende forskningsbaserte retningslinjer. For å besvare direkte på det du lurer på så anbefaler man minst solfaktor 15 i Norge, mens kreftforeningen anbefaler solfaktor 30. Man oppnår ikke særlig stor tilleggsbeskyttelse ved å øke solfaktoren som du kan lese i artikkelen. Således er det viktigere å forholde seg til følgende anbefalinger:

1) Smøre godt hele kroppen med rikelig med solkrem

2) Smør deg inn ofte. Hudsvette og bading fjerner en del av solkremen

3) Unngå den sterkeste sola mellom kl 12-15. Da er de størst fare for å bli solbrent selv ved bruk av solkrem

Din hudtype er også viktig mtp solbrenthet. Har du har en veldig lys hudtype som sjeldent blir brun, så vil man i de fleste tilfeller anbefale faktor 30-50 og aller helst ingen direkte sol. Det er viktig å påpeke at man  kan også bli solbrent når det er overskyet, så det er viktig å bruke solkrem i alle slags vær på våren/sommeren.

Håper du får en fin sommer!

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?