?

Hva kan jeg gjøre for å dempe angst rundt alvorlig sykdom?

Kvinne 21 . 17 August 2022
Spørsmål

Hei, jeg har ett spørsmål som jeg har gått å tenkt på lenge. Jeg har veldig slitsom angst, og denne angsten gir seg ikke så lett når noe skjer i hverdagen min. Tidligere i år hadde jeg blodig slimete utflod, så jeg dro til legen og snakket med dem om det. Legen min syntes ikke det hørtes ut som noe farlig siden jeg ikke har vært seksuelt aktiv med noen før. Men legen sjekket rundt mageområde, og trykket på jeg antar, eggstokkene mine, gjorde etter eller annet for å lytte på hvilke lyder som kommer tilbake og sånt. Sa da at alt hørtes og føltes fredelig ut, men jeg har nå begynt på p-pille. Mirabella. Angsten min forteller meg at jeg har eggstokkkreft eller en eller annet form for problem i underlivet når alt egentlig føles helt normalt ut? Kroppen min føles som det alltid har vært.. men jeg klarer ikke riste denne tanken av meg.. det er såpass ille at jeg selv går å trykker på magen min og kjenner rundt.. hva kan jeg gjøre får å dempe dette?

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei,
 
Det høres ut som du har vært plaget med å engste deg for alvorlige sykdommer over lang tid. At noe kan være galt med helsa vår er en skummel tanke mange av oss kan ha iblant, men de fleste får til å "riste den av seg".
 
Når overvåking og sjekking av kroppen, tar mye tid, energi og livsglede fra oss, er det en driver med gått fra å være "sunn selvivaretakelse" til å bli et psykisk problem. I noen tilfeller blir det en psykisk lidelse (hypokondri/helseangst).
Det som kjennetegner angstlidelser, er vansker med å holde ut opplevelsen av usikkerhet. Når det gjelder helseangst, er det usikkerhet rundt kropp (eller psyke) og hva vi gjør for å håndtere denne usikkerheten som typisk står i fokus.
 
Hvordan kan vi bli helt sikre på at det vi frykter, ikke skal være eller bli sant? Den ubehagelige sannheten er at vi mennesker ikke kan bli sikre på alt vi kan ønsker å bli sikre på. Usikkerhet blir som brensel til angsten, og er i seg selv med på å øke opplevelsen av usikkerhet, ved at den gjør noe med hvordan vi tenker og fokuserer. Typisk forstørrer den hvor sannsynlig vi vurderer farer og forsterker fokus på mulige kilder til fare. 
 
Dette kan dempe angst:
  1. Du må forvente at du ikke vil bli eller føle deg helt sikker,
  2. Forsøk å ikke tro på alt angsten "sier", og
  3. Forsøk ikke å handle på det angsten vil at du skal gjøre. Det kan være å søke beroligelse eller å unngå noe du er redd for. Forsøk å stå i ubehaget som oppstår, til det går over.
 
Jeg foreslår at du oppsøker fastlegen din én (og bare en) gang dersom du har observert noe nytt. Har du god grunn til å bekymre deg siden forrige gang du ble kontrollert? Eller er dette et ønske om forsikringer, og drevet av angstens "falske alarmer"?
Gjentatte forsøk på å undersøke deg selv i etterkant av fastlegens avkreftelse, vil kun gi kortvarig beroligelse, men på sikt være med å opprettholde angsten.  
 
Dersom du føler at du "må" sjekke, er det et tips å prøve å utsette det og ikke handle med en gang, på impulsen om å sjekke. I de fleste tilfeller vil kroppen si tydelig ifra dersom noe er alvorlig galt med deg. Så om du f.eks. klarer å sjekke en gang i uken eller annen hver dag, fremfor en gang hver dag, er dette et stort fremskritt. Poenget er å gradvis forlenge tidsrommet mellom hver sjekk.
 
Forsøk også å la være å gå inn i bekymringene når de melder seg. Prøv å utsette å gi oppmerksomhet til bekymringene til senere tidspunkt. Dette vil  også være fremskritt, mot å svekke angstens grep om deg. 
Å øve på å observere bekymringene og frykten uten å handle på dem, bare la dem være, er noe som trolig vil hjelpe deg på sikt, selv om det nok er lettere sagt enn gjort. 
 
Dersom du plages mye av helseangst og at tipsene her og selvhjelp ikke gir tilstrekkelig bedring, foreslår jeg at du tar kontakt med helseavdelingen i din studentsamskipnad. Da kan du få hjelp videre av en fagperson.  
 
Legger ved artikler jeg tror kan være nyttig for deg!
 
Lykke til! 
 
Vennlig hilsen fra Psykologen

 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?