?

Celleprøve før 25 år

Kvinne 21 . 17 August 2021
Spørsmål

Heisann! Jeg er 21 år og har i det siste tenkt mye over celleprøven i livmorhalsen man blir anbefalt å ta. Jeg har ikke hatt noen uvanlige symptomer, men føler likevel jeg bør ha en slik gynekologisk celleprøve/livmorhalsprøve for å unngå å være stresset for om jeg skulle ha noen celleforandringer. Jeg vet jeg er ung, og at jeg ikke får brev om å delta i livmorhalsprogrammet før om noen år. Min mor og bestemor hadde begge celleforandringer før fylte 25, den ene mer alvorlig enn den andre, og lurte derfor også på om det kan være en genetisk fare som gjør at jeg bør teste meg tidlig. Høres det lurt ut å bestille en slik time eller virker det unødvendig? Kan det gjøres hos dere?

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Så lenge du ikke har plager, trenger du ikke gjøre celleprøve før du er 25 år. Celleforandringer/livmorhalskreft er ikke arvelig, men utløses av noen HPV-virus.

Celleforandringer kan være forstadier til livmorhalskreft, men kan også "repareres" av kroppen og normaliseres. Grunnlaget for at man ikke anbefaler livmorhalsprøve/celleprøve før 25 års alder (hos kvinner uten plager) er at man ikke har sett at undersøkelsen gir bedre helse for kvinner i den aldersgruppen. Tvert i mot kan det føre til unødvendig bekymring, undersøkelse og behandling; celleforandringene før 25 års forandring har større tendens til å gå tilbake av seg selv. Se mer informasjon her.

Har man plager som smerter og/eller blødningsforstyrrelse, kan det være riktig å gjøre gynekologisk undersøkelse med celleprøve, og man bør da ta kontakt med sin fastlege. Se mer informasjon her. 

 

Celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft er ikke arvelig, men utløses av et seksuelt overførbart virus (HPV-virus). HPV-vaksinen som nå er del av vaksinasjonsprogrammet, forebygger de vanligste HPV-virus som kan gi celleforandringer/livmorhalskreft. Se mer info her.

Vennlig hilsen

Fastlegen SiO Helse

 

Finner du ikke det du leter etter?