I Studentenes helse- og trivelsundersøkelse fra i fjor svarte 44% at de ofte savner noen å være sammen med. Selv har jeg følt mye på ensomhet i løpet av pandemien, men da smitteverntiltakene ble opphevet, kjente jeg at jeg gruet meg. Jeg hadde blitt mer usikker i sosiale situasjoner, og ble fortere sliten av å være med andre. Bare det å gå fra digital undervisning til en mer sosial hverdag på campus tok tid å venne seg til. Jeg måtte rett og slett begynne å trene meg opp til å være sosial igjen.

Sosial i små doser

Som med fysisk trening er det greit å starte rolig etter en pause. Kanskje kjennes det som et tiltak å være sosial, men noen tiltak er mindre krevende enn andre. Å gjøre en aktivitet i fellesskap gjør gjerne at praten går lettere, for eksempel å spille spill, lage mat eller gå en tur. Du trenger heller ikke være sosial så lenge av gangen. Det er lov å dra tidlig hjem, eller du kan ta initiativ til aktiviteter som ikke varer så lenge, for eksempel spise lunsj sammen eller gå på gruppetime på treningssenter. Dette kan også være nyttig hvis du har en venn som du er bekymret for at er mye alene. Foreslå en aktivitet du vet at de er trygge på, som ikke krever for mye tid eller energi.

Studentskribent

Hei! Studenterspør redaksjonen har ansatt studenter til å produsere innhold på sidene våre. Denne artikkelen er derfor til deg som student, fra en student.

Vær til stede sammen med andre

I pandemien har vi blitt sittende mye alene med tankene våre, og i møte med andre kan vi fort bli oppslukt av egne tanker – hva synes de andre om meg? Sa jeg noe kjempedumt nå? Kan alle se at jeg er usikker? Kanskje blir vi også ekstra sårbare for avvisning. Det er slitsomt og ubehagelig å stadig bekymre seg hvordan andre oppfatter en. Du kan øve på å flytte fokuset fra deg selv og tankene til det som faktisk skjer rundt deg, være med i samtalen, lytte aktivt og vise interesse. I dette svaret fra en av SiOs psykologer kan du lese mer om hvordan du kan jobbe med deg selv for å bli mindre selvbevisst i sosiale situasjoner.

Hvordan vi håndterer vanskelige følelser og tolker andres oppførsel henger sammen med det psykiske immunforsvaret. Det er noe vi kan jobbe med å styrke. Det psykiske immunforsvaret kan du lese mer om i denne artikkelen.

Vær åpen om hva du føler

Noen ganger er det fristende å finne på unnskyldninger for å ikke møte opp i sosiale sammenhenger. Men kanskje det kan kjennes enklere å treffe venner hvis de vet litt om hvordan du har det på forhånd? Å være engstelig for sosiale sammenhenger er noe mange kan kjenne på i større eller mindre grad. Gode venner vil vise forståelse og akseptere at du setter grenser for deg selv. Samtidig signaliserer du at de også kan dele sine tanker og følelser, og dermed gjør du noe godt for dem også.

Bli kjent med nye mennesker

Digital undervisning og sosiale restriksjoner har gjort det vanskelig å bli kjent med andre studenter. Du er ikke alene om å være i denne situasjonen. Hva med å melde deg inn i en studentforening som driver med en aktivitet du er interessert i? Du kan også følge med på Facebooksiden til SiO, de arrangerer jevnlig aktiviteter hvor du kan bli kjent med andre. I denne artikkelen kan du få flere tips til å finne nye venner i Oslo.

Vær snill med deg selv

Prøv å møte deg selv med tålmodighet og forståelse for at overgangen er utfordrende. Smitteverntiltakene har preget livene våre i to år, så det er ikke så rart om det føles overveldende å skulle være like sosial som før pandemien. Det er normalt å grue seg til ting du ikke har gjort på en stund, og å bli sliten av mange nye inntrykk.

Alt trenger ikke nødvendigvis gå tilbake til sånn det var før heller. Lytt til dine egne grenser, prioriter de relasjonene og aktivitetene som gir deg energi, og husk at det er lov å si nei. Samtidig innebærer det å ta vare på seg selv at man noen ganger må ut av komfortsonen. Sosiale relasjoner er viktig for den psykiske helsen vår, og å unngå dem kan gjøre at du føler deg mer isolert og alene. Gi deg selv mulighet til å få gode opplevelser sammen med andre, da blir det gjerne enklere etter hvert.