Hva er et overgrepsmottak og hvem er det for?

Overgrepsmottaket er et gratis, døgnåpent helsetilbud til ungdommer* og voksne av alle kjønn som har vært utsatt for voldtekt, voldtektsforsøk eller andre seksuelle overgrep. Du trenger ikke henvisning fra lege for å få hjelp. Ta kontakt med overgrepsmottaket selv om du ikke husker hva som har skjedd. Alle som henvender seg får rask hjelp. (*Hvis den det gjelder er under 14 eller 16 år, får de hjelp på barneavdeling på sykehus).

Hvor finner jeg mitt nærmeste overgrepsmottak?

Overgrepsmottakene finnes i hele landet, du kan finne ditt nærmeste overgrepsmottak her. Noen overgrepsmottak er på legevakten og noen er på sykehus.

Hva kan jeg få hjelp til på overgrepsmottaket?

Mottaket tilbyr gratis medisinsk og psykososial akuttbehandling, krisehjelp og rettsmedisinske undersøkelser. Du avgjør selv om du ønsker å takke ja til hele eller bare deler av tilbudet.

Ved undersøkelse på overgrepsmottaket innen en uke etter overgrepet, samler vi spormateriale som kan brukes som bevis i en politietterforskning. Dette oppbevares trygt hos oss. Hvis overgrepet har skjedd siste døgnet er det er fint om du ikke dusjer eller skifter klær etter hendelsen før du kommer, eventuelt tar med deg klærne fra hendelsen. De ansatte på overgrepsmottaket har taushetsplikt og utleverer ikke spormaterialet til politiet uten skriftlig samtykke fra deg. Vi kan gjøre alle undersøkelsene for sikkerhets skyld selv om du ikke vet om du vil anmelde til politiet.

De vanligste helse-bekymringene vi hjelper med er:

  • Beskyttelse mot graviditet
  • Undersøkelse for seksuelt overførbare infeksjoner
  • Undersøkelse med sporsikring (dersom du senere ønsker å politianmelde overgrepet er det viktig at sporsikring er gjort)
  • Blod- og urinprøver til rusmiddelanalyser
  • Dokumentasjon og behandling av skader

Må jeg snakke med politiet eller anmelde?

Overgrepsmottaket er en helsetjeneste og du får hjelp der helt uavhengig av politianmeldelse. Vi har taushetsplikt. Overgrepsmottaket kan formidle kontakt med politi og bistandsadvokat til alle som ønsker det. Du kan snakke uforpliktende med en bistandsadvokat og få juridisk rådgiving før du eventuelt bestemmer deg for om du vil anmelde eller ikke. Advokatbistand i disse sakene er vanligvis gratis. Du kan lese mer om rollen til en bistandsadvokat her.

Hvordan får jeg oppfølging i etterkant?

Overgrepsmottakene hjelper deg med medisinsk og psykososial oppfølging. Det er anbefalt oppfølging i inntil 3 måneder, men behovet varierer fra person til person. Noen overgrepsmottak har oppfølgingen hos seg, andre steder hjelper de deg med avtale hos andre som følger deg opp, som fastlegen din, helsestasjon for ungdom, Nok-senter eller andre lokale samtaletilbud. Du kan lese mer om de ulike hjelpetilbudene på Dinutvei.no

Hvis du har behov for det, så kan overgrepsmottaket eller fastlegen din henvise deg videre til spesialisthelsetjenesten.