Spørsmål
Hei. Jeg har startet mitt første år som student, og føler jeg ikke passer inn, verken faglig eller sosialt. Det er kanskje verst sosialt, da det ikke er noe jeg føler jeg har lyst til å være med på. Det starta ikke så bra med fadderuka som kun hadde arrangement med alkohol, og jeg føler det er kun slike arrangement ellers også. Jeg syns det er vanskelig å komme i snakk med folk, i hvert fall når det er så store forhold som på forelesninger, eller hvor alkohol er inkludert da jeg ikke drikker. Noe som også har vært tungt er at jeg har savnet videregående og det å ha en lærer som alltid støtter deg og det du gjør. Noen av dem betydde så mye for meg, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare meg uten... Jeg vet ikke egentlig hva de gjorde som var så spesielt, men det var vel bare det at de var der. Jeg har aldri passet sammen med jevnaldrende, så lærere har liksom vært de jeg har hatt best kjemi med (litt trist men sånn er det)
Psykolog svarer
Du beskriver noe som veldig mange studenter kjenner på det første semesteret på nytt studie. Det er mange som bruker tid på å finne seg til rette både sosialt og faglig.
Når det gjelder alkoholbruk, er du heller ikke alene om å føle det slik du gjør. Det var faktisk så mange som 61 % av studentene i "Shot"-undersøkelsen (Studentenes helse og trivsels undersøkelse) fra 2022 som kunne ønske at det var flere alkoholfrie arrangement for studenter.
Jeg vet ikke hvor du studerer, men det finnes mange studentforeninger, der du kan bli med på ulike aktiviteter som ikke handler om drikking; alt fra idrettslag, til strikkegrupper, musikkgrupper og turgrupper. Velg deg gjerne en aktivitet som foregår jevnlig. Når du møter noen jevnlig, er det enklere å bli kjent. Sjekk ut din studentsamskipnad, de har ofte god oversikt over hva som finnes av tilbud på ditt studiested. Selv om du kanskje synes det er skummelt å delta i en forening; prøv. Kanskje møter du noen der som heller ikke kjenner så mange fra før? Legger ved to artikler der det står en del konkrete tips om hva du kan gjøre for å skaffe deg nye venner.
Når det gjelder det faglige, forstår jeg at overgangen fra videregående til høyere utdanning er uvandt. Du vil nok oppleve at det er et litt annet forhold mellom student og lærer på universitetsnivå, da det legges opp til enda mer selvstendighet. Samtidig er mange lærere opptatt av at studentene skal komme seg godt gjennom studiet, og kan bistå dersom det er ting du lurer på. På alle studieprogram finnes også studieveiledere du kan snakke med, dersom du har spørsmål rundt studiene og hvordan takle livet som student.
Håper noe av dette kan være til nytte for deg. Ønsker deg lykke til med å finne deg til rette som student!
Vennlig hilsen fra psykologen