?

Hvordan kan man finne ut av om studievalget er riktig?

Kvinne 19 . 17 Februar 2022
Spørsmål

Jeg studerer første året kriminologi. Da jeg starta så takket jeg ja fordi det var det jeg kom inn på. Jeg har tenkt frem til nå at jeg trives med det og ønsker å ta master. Problemet er at jeg føler litt at jeg vil gå for denne retningen pga det er det jeg går. Samme på vgs gikk jeg studiespess, tenkte det var riktig og "trivdes" pga det var det jeg gikk på. Kan godt være jeg hadde likt andre ting bedre. Har samme problem nå. Vet ikke om jeg faktisk vil bli kriminolog eller om jeg bare tenker det pga det er det jeg studerer? Klarer liksom heller ikke å se andre muligheter fordi jeg ikke går på det. Er en sånn person som følger strømmen. Feks hvis jeg gikk på medisin hadde jeg sikkert bare blitt lege fordi jeg går jo medisin. Føler det er problematisk at jeg ikke klarer å vite hva jeg faktisk ønsker da. Hvordan kan man finne utav det? Innerst inne vil jeg studere et spesifikt språk, men valgte det ikke fordi jeg får ingen jobb av det. Tenker jeg tar d etter kriminologi, men vet ikke.

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei

Det er mange studenter som har det litt som deg; at de er litt i tvil på om studievalget er riktig. 

Hvis du trives på studiet og synes at fagene er interessante, så er jo det et godt utgangspunkt for å også trives i en jobb knyttet til ditt fagfelt. Ofte er det slik at når du fordyper deg, og blir tryggere på ditt fagfelt og kompetanse, så "lander du" mer i valget du har tatt. Det kan jo også være en idé å undersøke hvilke jobber som kan være aktuelle etter at du er ferdig utdannet? Kan du også snakke med en lærer på kriminologi om disse mulighetene? Da kan det bli tydeligere for deg hvordan du kan bruke din kompetanse videre.

Det jeg også vil anbefale deg er å kontakte en veileder ved karrieresenteret som er knyttet til ditt studiested. Her har de mye erfaring med å veilede studenter som er litt usikker på studievalget. Er du student ved UIO så er dette karrieresenteret du kan kontakte. Da kan du jo også spørre om dette med å bygge på med et språk etter at du er ferdig med Kriminologistudiet.

Det finnes også et verktøy som heter karriereplanleggeren som du kan prøve å teste deg selv i. Her vil du få tilbakemelding på hva du kan reflektere mer over for å bli tryggere i ditt valg.

Lykke til videre i studiet.

Hilsen sosionomen, SiO Helse.

Finner du ikke det du leter etter?