?

Er det noe jeg burde vite før jeg dropper faget på årstudiumet?

Kvinne 20 . 10 Februar 2022
Spørsmål

Hei, Jeg har tre fag i år for å ta 30 stp, men kjenner jeg ikke strekker til på det ene faget. Synest det er vanskelig, og det får meg til å føle med oppriktig dum. Likevel føler jeg meg også dårlig om jeg dropper ut av det, fordi jeg da ser på meg selv som en dårlig student. Dette sliter jo på den psykiske og mentale helsen min; jeg er sliten av å lese de lange tekstene, jobbe unødvendig mye med faget og ikke minst å stresse over eksamen. Jeg går årsstudium, og skal gå noe helt annet til høsten. Om jeg dropper ut av faget, kommer det til å ha noen konsekvenser for neste år da? Vet jo at jeg må melde det inn til Lånekassen og jeg dermed får mindre i stipend, men for å redde helsa mi skal jeg klare det. Eller en måte å få det enklere på?

Kvinne (20)
Sosionomen svarer
Hei

Jeg synes ikke du skal føle deg dum fordi du synes det er vanskelig å gjennomføre alle fagene. Høres ut som du har har ditt å slite med rundt din psykiske helse. Du er heller ikke alene om å ta et valg om å droppet et fag. Jeg har snakket med mange studenter som har tatt samme valget etter en helhetsvurdering av egen helse og belastninger. 


Når det gjelder konsekvenser av å droppe ut så er det jo, som du selv sier, at du får mindre stipend i Lånekassen som en følge av det. Jeg vil anbefale deg å snakke med en veileder i studieadminstrasjonen på ditt lærested om eventuelle andre konsekvenser av å ikke fullføre alle emnene. Om årsstudiumet ikke skal brukes for å "bygges inn" i det nye studiet, så har det nok ikke andre konsekvenser annet enn at du da mangler 10 stp i årsstudiet. (Det er jo også ofte muligheter til å ta opp igjen faget i ettertid.)

Et annen mulighet du kan undersøke er om du kan ha rett til sykestipend i lånekassen. Du kan søke om sykestipend, med dokumentasjon fra din lege, hvis du har 50% syk i mer enn 14 dager.

 

Hilsen sosionomen, SiO Helse.

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?