?

Sliter med å huske fagstoff og føler meg ubrukelig

Kvinne 20 . 06 November 2020
Spørsmål

går årsstudium. jeg har en svak ADD har aldri hatt tilrettelegging fra vgs eller ugdomsskolen ved å lære meg stoff, men siden vgs har jeg alltid slitt med å få i meg stoff/pensum syntes det har blitt tyngre og tyngre og hvertfall nå i høyskolen, har fått stryk og føler jeg ikke klarer å mestre noe som helst og er ubrukelig , men kan huske andre irrelevente ting fra livet og annet men fagstoff sliter med, hva kan være og hvordan kan jeg kurere dette? vil så gjerne gjøre det bra. mister motivasjon til å studere ril tider altså jeg vil ikke i det hele tatt, men når jeg tok IQ testen hos forsvaret på sejson 2 visste det seg at det var topp score, men fagstoff er det jeg lurer på, hva kan jeg gjøre??? hvis jeg husker noe som jeg har lest så må jeg ha pugget det inn i meg ved å si høyt bare et bgerepsdefininsjon ca 20 ganger maks , hvordan kan jeg huske bedre?

 
Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Jeg skjønner godt at du mister motivasjonen til å studere når du ikke opplever mestring, -mestring og motivasjon er tett knyttet til hverandre. Manglende mestring kan også lett føre til lavere selvfølelse, eller å føle seg ubrukelig, som du skriver. Det er lett å havne i negative sirkler med lav selvtro som fører til dårlig konsentrasjon og ytterligere lite mestring.

IQ scoren din er et bevis på at du slett ikke er ubrukelig. Du kan være en stor ressurs for en fremtidelig arbeidsgiver, og har en god fremtid i sikte, du må bare komme deg gjennom det som er det mest utfordrende for en med ADD; nemlig studier.

Konsentrasjon, hukommelse og ADD er en kjent utfordring. Derfor må nok du være ekstra nøye med hvordan du tilrettelegger for dette, mer enn andre. Følgende råd er sikkert kjent for deg, og kanskje litt kjedelige, men de er utrolig viktige for deg.

  • Pass på at du har basale behov dekket, som å spise sunn mat og drikke nok vann. Styr unna koffein eller energidrikker.
  • Pass på å få nok søvn. Se om det kan hjelpe om du studerer til samme tid hver dag, hold en streng rutine for deg selv. Mange med ADD sier at de føler det hjelper å være fysisk aktive i forkant av en leseøkt, og å være fysisk aktive i pausene.
  • Pass på at du ikke har for lange økter. Prøv deg litt frem, les feks i ti minutter og repeter høyt for deg selv NOE fra hva du har lest. Ikke forvent at du skal huske alt.  Ikke gi deg med en gang du får en tanke om at du ikke husker noe i det hele tatt, prøv å sitt, uten å sjekke i boka, og assosier etter å ha lest et stykke. Husker du ett ord, eller en farge, en graf, eller et navn? Venn deg til å "lete" i din egen hukommelse, og "nøste" i den.

Jeg skjønner det er frustrerende å skulle måtte bruke mye krefter og tid på dette, når andre rundt deg tilsynelatende raser gjennom pensum, men du gjør deg selv en stor tjeneste for livet, dersom du tester ut og innarbeider deg nye rutiner nå. Sammenlign deg bare med deg selv. Bittesmå endringer kan gi deg motivasjon og oppmuntre deg.

Sørg for å ha en ryddig pult og fjern forstyrrelser, som mobil og andre ting som kan avbryte. Mange med ADD oppgir å synes at det hjelper å ha støy rundt seg når de skal konsentrere seg, feks såkalt "hvit støy" eller musikk på øret. Har du testet dette?

Kan du variere innlæringen? Har du testet youtube, podcaster og lydbøker? Det meste av fagbøker finnes tilgjengelig som lydbøker. Studie-administrasjonen der du studerer kan hjelpe deg med tilgang på dette.

Min oppfordring til deg er å prøve å teste ut flere av rådene ovenfor og gå systematisk til verks. Ta deg selv på alvor, og let etter å finne din egen metode. Som du sier, så husker du jo andre ting, du har en hukommelse, men du har også noen år bak deg med vonde opplevelser av å ikke mestre skole, og du trenger å backe deg selv opp. Kanskje trenger du også å alliere deg med en venn, noen andre som kan backe deg opp når du mister troa?

Hvis du sliter med å gjennomføre disse rådene, eller trenger noen til å følge deg opp i prosessen,  håper jeg at du tar kontakt med en av oss i SiO Rådgivning. Vi kan støtte deg på veien og vil gjerne hjelpe deg.

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom i SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?