Hjemmekontor utfordrer vår evne til å strukturere egen studiehverdag. Sliter du med prokrastinering og selvdisiplin til vanlig, vil ikke isolasjonen gjøre det lettere. Selv de som vanligvis holder seg til en fast timeplan, kan kjenne på uro når rutinene faller vekk. Men det er håp, du kan lage din egen struktur og her er noen tips for hvordan du kan få det til.

Hold på døgnrytmen

Å stå opp til omtrent samme tid som du vanligvis gjør som student, hjelper deg å holde struktur. Prøv å kopiere en vanlig studiehverdag. Når pleier du å begynne dagen? Hvis det er vanskelig å stå opp nå; kan du ha et digitalt kaffemøte med en venn til samme tidspunkt hver dag, hvor dere forteller hverandre hva dere skal jobbe med i løpet av dagen? Mange gjennomfører nå «gå til jobben tur» etter frokost. En tur i dagslys etter frokost, vil både gi deg energi, fungere som en overgang fra hjem til kontor og sørge for lys og luft som er bra for konsentrasjonen.

Lag deg en god studieplass

Senga er neppe det beste stedet for viktig tankevirksomhet og god sittestilling. Lag deg en kontorplass som du bruker i arbeidstiden. Marker når du er ferdig for dagen med å rydde vekk skolesakene. Hvis du bor i kollektiv; gjør om kjøkkenbordet til et kontorlandskap med noen fysiske skiller mellom dere. Her kan det være smart å lage noen kontorregler sammen. Bruk gjerne støyreduserende hodetelefoner hvis du lett blir forstyrret av andre.

Ta ordentlige pauser

Pauser er bra for struktur og viktig for konsentrasjon. Mange har ikke de beste kontorstolene hjemme, og det er lett å havne i dårlige sittestillinger. Ta korte tøy-og-bøy pauser minst en gang i timen, gjerne mens du lufter godt. Kanskje kollektivet kan samkjøre pausene slik at du får følelsen av å sitte på lesesalen? Gå ut av ditt nylagde kontorhjørne og spis lunsjen i et annet rom, alternativt utendørs, før du vender tilbake til studiet. Å spise normalt og til vanlige tider gir jevnt blodsukker, da unngår du unødvendig slitenhet og humørsvingninger.

Søk fellesskap

Det er lett å slippe taket i studiene når ingen er vitner til hva du gjør. Forsøk å hold kontakten med medstudenter. Dersom du har en kollokviegruppe; kan dere møtes via nett eller telefon? Hvis dette ikke er mulig, kan du ta kontakt med en du kjenner fra studiet, eller legge ut en melding på Fronter eller lignende hvor du foreslår dette? Å diskutere en fagartikkel eller en utfordrende oppgave med en medstudent, kan hjelpe deg å holde studiemotivasjon og -interesse oppe. I tillegg hjelper det på forståelse og hukommelse.

Søk variasjon

Ikke så lett hvis du spiser, sover og studerer på de samme 12 m2. Prøv likevel å ikke spise mens du studerer, men sette deg ned med maten med en annen utsikt enn rett i PC'en. Vær ute så mye som mulig, gå turer, finn tilbake til de grepene du tok i første runde av pandemien, om det er å tenne bål i skogen, gå på skøyter med venner eller booke et grupperom til kollokvie.

Å være isolert påvirker oss som mennesker. Noen reagerer med å bli triste og bekymrede, mens andre kjenner på uro og kjedsomhet. Husk at vi er i en unntakstilstand, selv om dette har vart ALTFOR LENGE nå. Det vil gå over. Trenger du noen å snakke med, så kan du få en time raskt hos oss i SiO Helse.