Hopp til innhold
?

Hvordan håndtere overgangen fra studentliv til arbeidsliv?

Kvinne 25 . 01 Februar 2024

Spørsmål

Jeg lurer på hvordan man skal forberede seg på å takle overgangen fra studier til fulltidsjobb? Jeg er ferdig på studiet til sommeren og har hele studietiden min gledet meg til å bli ferdig slik at jeg kan jobbe. Men nå når jeg sitter her å må søke meg fulltidsjobb hvor fristene snart går ut begynner jeg å bli redd. Jeg begynner å tenke om jeg ikke kommer til å takle det, om det kommer til å bli for mye, om jeg kommer til å bli helt utslitt. Jeg er jo vant til en veldig fleksibel hverdag, hvor jeg maks har en forelesning i uken og en ringehjelp jobb der jeg selv kan velge når og hvor mye jeg vil jobbe. Jeg kjenner jeg gruer meg skikkelig for å bli bundet til jobb, jeg får nesten en panikk følelse. Har ikke så mange venner å støtte meg på heller så jeg er redd det blir veldig ensomt å begynne å jobbe også for skal inn i et yrke men ikke så mange på min alder. I tillegg er jeg usikker på hvilken arbeidsplass jeg vil søke på. Jeg er redd for å velge feil arbeidsplass hvor jeg ikke trives

Kvinne (25)

Karriereveileder svarer

Hei og takk for at du deler dine tanker! Først og fremst, de følelsene og tankene du beskriver er fullstendig normale og jeg kan si at jeg selv kjente på mye av det samme når jeg var student og nesten ferdig med studiene. Gjennom mine møter med studenter har jeg opplevd at mange studenter har lignende opplevelser som deg.

I denne overgangsperioden fra studier til fulltidsjobb, kan en modell for overganger, være til stor hjelp for å navigere ikke bare de praktiske, men også de følelsesmessige delene av denne prosesen du står i. En visuell representasjon av modellen finner du her.

Din erfaring med å bli ferdig med studiene representerer "Slutt"-fasen. Det innebærer å anerkjenne og gi slipp på den kjente studenttilværelsen med de tilhørende følelsene som bekymring, uro, og usikkerhet. Som karrierekonsulent mener jeg det er et er viktig at du tillater deg selv å kjenne på disse følelsene som en del av overgangsprosessen. 

Du er nå på vei inn i en "Nøytral sone", hvor det er vanlig å kjenne på usikkerhet, men her er det også mulighet for utforskning. Her kan du utforske ulike jobber, arbeidsgivere, og stillinger. Dette er en tid for refleksjon, læring, og utprøving, hvor du kan føle stor usikkerhet, men også nysgjerrighet om veien videre. Mange læresteder og noen samskipnader har karrieretjenester som kan være nyttig for deg å bruke i denne utforskningsperioden. 

Dersom du er student i Oslo finnes det flere kurs som kan hjelpe deg med utfordringene du står overfor, inkludert hvordan identifisere ønskede jobber og utvikle en effektiv jobbsøkestrategi. Besøk vår kurskalender her. For flere verktøy og teknikker kan du også vurdere kurs for å håndtere vanskelige tanker som "Psyken" og "Tankevirus" her

Gjennom 11 år som karriereveileder og karrierekonsulent vet jeg at mennesker er fantastisk tilpasningsdyktige og du har sannsynligvis selv stått i flere overganger tidligere i ditt liv allerede. Tenk tilbake til den gangen du startet på en høyere utdanning og kjente på følelser som ligner på de du kjenner på kroppen idag. Du lykkes i den overgangen og har tilpasset deg en hverdag som student som du selv beskriver. En hverdag som sannsynligvis var i stor kontrast til tiden din som skoleelev. Dette demonstrerer din unike evne til å stå i og tåle overganger.  

Den siste fasen av modellen "Ny start" handler om å akseptere og omfavne din nye identitet som arbeidstaker. Integrering av nye rutiner, relasjoner, og perspektiver vil markere starten på denne nye fasen i livet ditt. Og husk, du har vært der før, fra skoleelev til student!  

Å anerkjenne og akseptere dine følelser i denne overgangen er viktig, og det vil gjøre det lettere å bevege seg gjennom denne overgangen. Kombinerer du det med de karrieretjenestene ditt lærested og studentsamskipnad tilbyr så vil du kjenne på en større trygghet i din prosess, lykke til!  

Vennlig hilsen fra karriereveileder