Kort fortalt skal en CV beskrive hva du har gjort og oppnådd så langt livet. CV-en skal gi arbeidsgiver en oversiktlig, stikkordsmessig og omvendt kronologisk gjennomgang av din bakgrunn frem til dags dato. En CV bør ikke overstige to sider og bør minimum ha med punktene personalia, utdanning, erfaring (jobb og annet), språk og referanser. Se gjerne her eller for eksempler og mer utfyllende tips

Hull i CVen

Slik jeg ser det, er det svært få som har hull i CVen. Det at man i periode ikke har tatt utdannelse eller vært i jobb, betyr ikke at man har et hull. Det man skal ha fokus på, er å gjøre rede for hvordan man disponerte tiden i et gitt tidsrom. En viktig funksjons for en CV er å eliminere potensiell usikkerhet hos leser. Hvis man ikke oppgir hva man har gjort i et lengre tidspunkt, fremstår det som et hull. Hvis man ikke forklarer hullet, overlater man det til leser å spekulere i hva man har gjort eller ikke gjort i et visst tidsrom.

Sykdom er et typisk eksempel på hva som omtales som et hull. Din jobb som søker er å ha størst mulig fokus på at du er frisk og dermed kan utføre den jobben du søker på. Med andre ord: legg mest vekt på å fremvise den kan bidra med, og bruk mindre plass og energi på å forklare hva du ikke kan. Dess færre spørsmål arbeidsgiver sitter igjen med etter å ha lest din CV, jo bedre er det. Eksempelvis om du har vært på en lengre reise, vært syk, pleiet dine syke foreldre, er det ikke hull, men en forklaring.

Du er ikke forpliktet til å fortelle om sykdom

Det som er utfordrende med sykdom og omtale i en CV, er at sykdom er noe jobbsøkere ikke er forpliktet til å si noe om. Dette er omtalt i loven, og arbeidsgiver har ikke rett til å få vite noe om søkeres helse. Samtidig kan det være ønskelig for søker å omtale egen helse, nettopp fordi det gir en forklaring og dermed unngår at man har et såkalt hull. Både om man skal omtale helserelaterte spørsmål og hvordan man eventuelt skal omtale dette, vil alltid være et individuelt spørsmål. Noen gjør det gjerne, andre ikke. Noen helserelaterte ting er også lettere å omtale enn andre ting, så her er det viktig å tenke godt igjennom hva som egner seg best for den enkelte. Hvis man lander på at man ønsker å si noe, trenger man ikke å fortelle absolutt alt. Hvis den helsemessige utfordringen er et tilbakelagt stadium, er det noe man kan vurdere å nevne.

Her er et med andre ord ikke ett enkelt fasitsvar, og det kan være lurt å drøfte egen situasjon med noen som jobber med tematikken. Jeg vil derfor oppfordre deg til å oppsøke ditt karrieresenter, enten på utdanningsinstitusjon eller i det fylket du bor.