Spørsmål
Jeg studerer en bachelorgrad og synes det er veldig tungt. Jeg får lyst til å avslutte studiet grunnet det sosiale. Jeg hadde en venn på studiet, men denne personen har nå sluttet. Jeg er veldig isolert i hverdagen og prater ikke med noen på studiet. Det kan egentlig gå flere dager i strekk uten at jeg prater med noen. Jeg fikk en litt dårlig start på studiet med det sosiale, ønsket å sitte mest for meg selv med oppgaver og nå har det blitt veldig vanskelig å ta kontakt med andre siden folk har blitt så godt kjent med hverandre og det er mye grupperinger. Jeg gruer meg også for bacheloroppgaven. Denne skal man gjerne skrive med et par medstudenter, men jeg har ingen å jobbe med. Er det slik at man kan sende mail angående dette til fagansvarlig slik at de kan sette sammen grupper med andre som også har det slik? Eller vil jeg bli nødt til å skrive oppgaven alene?
Rådgiver svarer
Fint at du tar kontakt, og jeg kommer til å si litt om dette med samarbeidspartnere for bachelor oppgaven og om det å komme i kontakt med andre når man ikke er fersk student.
Vi i Studenter spør kan ikke svare eksakt på hva fagansvarlig kan bidra med, da det varierer noe fra institutt til institutt hvordan studiene og oppgaveskriving er organisert, men du har en viktig problemstilling som det høres lurt ut å ta opp med instituttet som du hører til. Slik kan den fagansvarlige eller en annen der både bli kjent med situasjonen du står i, samt veilede deg i hvordan du kan gå fram for å komme godt i gang med bachelor oppgaven.
Samtidig ser jeg at du skriver om at din venn på studiet har sluttet, og at dette påvirker det sosiale for deg, muligens på flere arenaer. Kan hende kunne det vært hjelp i å få snakket og tenkt høyt med en rådgiver i din studentsamskipnad om både dette med å fortsette på studiet og om tankene rundt sosialt nettverk, så jeg legger her ved lenke til samtaletilbudene til studentsamskipnadene om du ønsker å sjekke ut hvordan du kommer i kontakt med en rådgiver i din studieby.
Det er ellers ofte lett å tro at de fleste studenter som har kommet litt uti studiet har funnet sine nettverk, faglig og sosialt, men erfaringsmessig er det flere studenter som kjenner på liknende situasjoner som den du beskriver. Med tanke på å bli kjent med andre studenter og/eller få litt flere å prate med i hverdagen, kan det hende din studentby har noen relevante møteplasser/treffsteder/frivillige organisasjoner hvor det går an å møte andre, som ikke nødvendigvis går samme studie. Det å delta på lavterskel sosiale arrangement, kanskje med studenter som vertskap, kan være en inngangsportal til å få møtt andre i studiebyen. Slike tilbud kan også din studentsamskipnad fortelle mer om. En annen innfallsvinkel for å få kontakt med andre studenter, kan være å oppsøke studentforeninger, som linjeforening eller en forening som passer noe du er interessert.
En annen innfallsvinkel for å møte studenter som har liknende behov som en selv, kan være å delta på et av kurstilbudene til studentsamskipnadene.
Ønsker deg lykke til med å kontakte fagansvarlig/instituttet og med bachelor oppgaven etter hvert – og velkommen til å ta kontakt med noen i studentsamskipnaden hvis du ønsker det.
Vennlig hilsen
Rådgiver