Spørsmål
Hei. Jeg sliter med at jeg har mye uro i kroppen når jeg skal skrive hjemmeeksamen, obligatoriske oppgaver og semesteroppgaver. Jeg er ofte godt faglig forberedt. Har slitt med dette siden jeg gikk på ungdomsskolen, og det blir ikke bedre! Har i tillegg vært universitetsstudent i over 4 år nå. Jeg vet at jeg er "god nok" i fagene og jeg vet at jeg alltid ror det i havn, men har så veldig stort ubehag når jeg skriver og når jeg har eksamensperiode. Føler meg innestengt, at hjemmet mitt blir et fengsel, og blir utslitt, nedbrutt og veldig lite rasjonell (tar mange uvanlig og dårlige beslutninger). Og ikke minst at kroppen min avviser mat og drikke i stor grad. Jeg tror en av grunnene til at jeg ikke blir bedre til tross for at resultatet går bra, er fordi det er så stort ubehag når det er og store konsekvenser for meg også etter eksamen er over. Noen tips - både for denne perioden og hvordan det kan bli bedre på lengre sikt?
Psykolog svarer
Så fint at du skriver inn hit. Dette hørtes slitsomt ut.
Normalt stress. Det er helt normalt å bli stresset for eksamen og viktige oppgaver. Stress kan hjelpe oss med å bli ekstra skjerpet på en oppgave og mange opplever at de jobber mer effektivt under litt stress. Vi kan ofte oppleve stress når noe er viktig for oss eller det står noe på spill.
Overveldende stress. Når det derimot blir så stressende at det gir et så stort ubehag som du beskriver, så kan stresset jobbe mer mot oss. Da er det ikke så rart at kroppen kjennes utslitt og nedbrutt, og at det blir vanskelig å få i seg mat og drikke. Når stresset tar overhånd er det også helt normalt at det blir vanskeligere å ta beslutninger og «tenkehjernen» kobles litt ut, noe som fører til at man ikke tenker så rasjonelt.
Hvordan håndtere stress? Sørg for å opprettholde gode rutiner; blant annet ved å ta jevnlige pauser, spise regelmessig, få litt frisk luft og aktivitet, og få nok søvn. Det er også nyttig å prioritere aktiviteter som du liker og som gir deg energi. Du kan for eksempel lage deg en oversikt over hva som gir deg energi, og prioritere å sette av noe tid til disse tingene.
Skill jobb og fritid. Videre kan det være lurt å sette av et tidspunkt til når du skal være ferdig med oppgave- eller eksamensskrivingen for dagen. Det kan gjøre det lettere å jobbe effektivt, og å gi deg selv muligheten til å prioritere andre aktiviteter også. Lag et tydelig skille mellom arbeid og fritid. Du sier blant annet at hjemmet ditt føles som et fengsel. Kanskje det kan være lurt å jobbe med skolearbeid et annet sted (bibliotek, lesesal, cafe o.l.), som passer for deg. Det kan også være nyttig å alliere seg med en eller flere medstudenter, der dere tydeliggjør for dere selv hvor og når dere skal jobbe.
Resultatfokus? Det kan høres ut som at du har større fokus på resultatet, enn på hva som er dine arbeidsoppgaver. Prøv å lag deg en oversikt over hva du skal gjøre, og fokuser på dette framfor hva som blir resultatet til slutt. Husk at dette er det eneste du har kontroll over. Resultatet vil komme av seg selv når eksamen/oppgaven er over uansett. Det kan også være nyttig å dele opp en eksamen eller oppgave i flere arbeidsoppgaver, og ta en oppgave av gangen. Videre kan du lage deg en oversikt over hva som er viktig å gjøre eller lære seg, og hva som er mindre viktig. Prioriter det som er viktigst!
Dersom du kjenner at du trenger mer hjelp, kan du sjekke ut studenthelsetjenesten der du er student. Du kan undersøke om det finnes et aktuelt kurs- eller gruppetilbud for deg, eller eventuelt ta kontakt for individualsamtaler med en rådgiver eller psykolog. Jeg har også lagt ved et par artikler om temaet.
Lykke til!
Hilsen Psykologen