Hopp til innhold
?

Hva kan jeg gjøre når det er mistanke om juks på eksamensoppgave?

Kvinne 23 . 07 April 2025

Spørsmål

Hei! Jeg fikk en eksamensoppgave videresendt til mistanke om juks. Den vil ikke bli ferdigbehandlet før i slutten av mai/april. Hva skal jeg gjøre nå? Vil jeg bli utestengt fra et studie jeg egentlig hadde tenkt til å slutte i uansett? Føler bare jeg går på smell etter smell.

Kvinne (23)

Studentombudet svarer

Hei

 

Slike saker oppleves ofte som stressende for studentene, og det det er forståelig at du føler deg overveldet. Især har uklare regler og retningslinjer om bruken av kunstig intelligens ført til mye usikkerhet og stress for studenter som får mistanke om fusk rettet mot seg.

Av allmennpreventive grunner vil fusk eller forsøk på fusk kunne sanksjoneres hardt, fordi det betraktes som et tillitsbrudd overfor læringsinstitusjonen og blir ansett som usolidarisk overfor medstudenter.

Fusk kan medføre at eksamen blir annullert, og kan i verste fall føre til utestengelse fra institusjonen og tap av retten til å avlegge eksamen ved andre institusjoner i inntil ett år. I særlig grove tilfeller kan studenten utestenges i inntil to år. Reglene om dette står i §12-4 i Lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven) - Kapittel 12 Regler om adferd og reaksjoner - Lovdata

Det er viktig å være klar over at konsekvensene av en slik sak dermed kan påvirke deg også utenfor det aktuelle studiet. Selv om du hadde til hensikt å avslutte studiene, forstår jeg derfor at du kan være bekymret.

Men du er ikke alene. Tallenes tale sier at det i perioden 2019-2023 ble behandlet over 5000 fuskesaker ved universiteter og høyskoler. Ved utgangen av 2024 var det 365 studenter som ble utestengt fra studiene. Vender studentar utestengde for fusk tilbake til studiar? | HK-dir

Fusk er ikke spesifikt definert i loven, og de ulike læringsinstitusjonene kan ha ulike regler i eksamensreglementet om hva som blir ansett som fusk eller forsøk på fusk. Typisk er bruk av ulovlige hjelpemiddel, mangel på kildehenvisning, ulovlig samarbeid, gjenbruk av eget arbeid uten riktig henvisning, besvarelser utarbeidet av andre, tilgang til eksamensoppgaven før eksamen, og brudd på spesifikke retningslinjer for eksamen. I lovforarbeidene står det at institusjonen må vurdere hva som er en passende reaksjon i hvert enkelt tilfelle. De skal se på alle relevante faktorer, inkludert graden av skyld og hvor alvorlig fuskingen er. Relevante momenter i vurderingen er bl.a. hvor erfaren studenten er og omfanget av fuskehandlingen.

Jeg vil anbefale deg å være ærlig om det som har skjedd når du blir spurt om saken. Om du føler at du ikke har gjort noe galt, er dette viktig informasjon å få frem i saken. Det er viktig å merke seg at saken nå kun gjelder mistanke, og at institusjonen må undersøke om det har skjedd forsøk på fusk. Det er også avgjørende å understreke at retten til å uttale seg i møter er en rettighet, ikke en plikt. Hvis man velger å uttale seg, bør man være ærlig, da det å bli mistenkt for fusk og deretter bli tatt i løgn kan få negative konsekvenser. I noen tilfeller har vi som ombud sett at studenter ville hatt en bedre utgang dersom de hadde valgt å forholde seg tause. Mange studenter opplever press til å møte opp eller gi tilsvar, men husk at dette bare er en rettighet, ikke en plikt.

Håndteringen av slike saker er ellers lagt opp på en måte som skal sikre deg størst mulig grad av rettssikkerhet. Læringsinstitusjonene kan ha ulike regler for hvordan de behandler slike saker, men generelt vil du under hele prosessen ha rett til å se sakens dokumenter og til å forklare deg skriftlig og/eller muntlig (retten til innsyn og kontradiksjon). Studentene vil vanligvis få tilbud om en samtale samtidig med at de mottar et varsel om mistanke om fusk. Er det gjennomført et slikt møte, burde denne informasjonen ha vært gitt av fakultetet/saksbehandler der, og gjerne vært gjengitt i et referat fra møtet, som blir en del av sakens dokumenter.

Du vil også ha rett til å fortsette studiene som vanlig frem til noe annet er vedtatt av nemnd for studentsaker, som er det organet som har myndigheten til å avgjøre saken. Blir en sak om utestengelse reist for nemnda, vil du vanligvis ha rett til å la deg bistå av advokat på læringsinstitusjonen sin regning.

Ta gjerne kontakt med studentombudet ved institusjonen din for mer råd og hjelp, eller dersom du har behov for å snakke med noen utenforstående om situasjonen.

Jeg legger ved en artikkel, hvor det står mer om hvilke saker studentombudet kan hjelpe med, og lenke til de ulike læringsstedenes studentombud. 

Lykke til i prosessen!

Hilsen studentombudet

Jeg synes også du bør lese: