Spørsmål
Jeg strøyk på en eksamen i et historiefag mitt andre semester og nå begynner tiden å løpe litt ut om jeg vil få alt godkjent innen jeg er ferdig med bacheloren. Problemet er at jeg ANER ikke hva jeg skal gjøre for å faktisk bestå. Det er en skoleeksamen uten noen hjelpemidler og pensum omhandler alt som skjer i Europa fra 1700-tallet og frem til moderne tid. Jeg har andre fag og eksamener jeg også skal takle, og nå som jeg er utenom undervisning (er kun oppmeldt til selve eksamenen) så får jeg ikke til å finne noen god måte å lese på alene. Det er så masse som skal sitte og jeg blir helt paralysert av tanken bare. Oppå emnene jeg har ved siden av føles det bare veldig uoverkommelig og jeg har egentlig lenge slitt med motivasjon for lesing, så det blir bare tyngre og tyngre. Jeg ønsker ikke å mase på noen i klassen om hjelp, de har jo som sagt nåværende emner å tenke på. Uansett hva jeg gjør så fester ikke stoffet seg. Navn, datoer, steder og hendelser bare glir sammen og ut av hodet.
Psykolog og klinisk sosionom svarer
Det var kjipt å høre at du har strøket på eksamen. Vi vil berolige deg med at det er ganske vanlig på høyskoler og universiteter. Selv om du føler deg alene med dette nå, så er det mange som har vært og er i samme situasjon. Det er naturlig å kjenne på både press og stress, og ha tanker om å ikke ville spørre venner om hjelp.
Det høres ut som om du bruker mye tid på å tenke på å lese. Er det mulig å snu det fokuset over til å gjøre litt og litt?
Husk på at du har bestått i andre fag, og dermed mestret både å studere og å gjennomføre eksamen. Hva har vært nyttig til nå? Er det noe du kan ta med deg og minne deg på inn i dette semesteret? Noen ganger når det er noe vi ikke får til, glemmer vi alt det vi har fått til allerede og overfokuserer på det som ikke gikk og blir motløse.
Få hjelp fra andre
Det er mange som kan kjenne seg igjen i å ikke ville spørre om hjelp av hensyn til de rundt. Som fagpersoner opplever vi ofte at det er større muligheter til å gjøre det enn studenten tror selv. Hvordan hadde det vært for deg om en venn strøk på eksamen og deretter spurte deg om hjelp? Ofte er vi villige til å hjelpe de rundt oss, men gir de ikke muligheten til å gjøre det tilbake. Vi vil derfor anbefale deg å høre med venner om de kan hjelpe deg. Hvis du allikevel ikke ønsker å spørre de i klassen om hjelp, kan du fortelle de nær deg at du strever, slik at du kan få støtte på andre måter?
Alternativt kan det være god hjelp i familie eller andre som ikke er studenter, men som allikevel kan hjelpe ved å heie på deg og støtte deg.
Hva kreves på eksamen?
Det er forståelig at du ikke klarer å lære alle navn, datoer eller hendelser fra 1700 tallet og videre, er du sikker på at det kreves? Oftest handler eksamen om å vise en forståelse og se de store linjene. Spesielt når det ikke er hjelpemidler, pleier eksamen handle om å teste studenter i en mer overordnet forståelse. Dette er det naturligvis viktig å sjekke ut med emneansvarlig.
Vet du hva som var grunnen til at du strøk sist?
Studietips
Du skriver at du ikke vet hvordan du skal klare å bestå eksamen, og vi ønsker derfor å gi deg noen studietips. Kanskje har du hørt noen av de før, finn ut hva som fungerer best for deg der du er nå.
- Struktur i hverdagen - balanse mellom studie og fritid, inkludert tid til faste måltider, å være aktiv og å få påfyll gjennom kjekke aktiviteter (som å være med venner)
- Sett deg små mål. Det høres ut som om det kjennes overveldende ut å skulle bestå eksamen. Det er imidlertid mange steg på veien til å bestå eksamen, som å få oversikt over pensum og læringsmål, sette opp en leseplan, renskrive notater fra forelesningene du var på, lage tankekart osv.
- Bli kjent med hvor lenge du klarer å konsentrere deg om gangen, og lag med utgangspunkt i det (bruk gjerne pomodoro teknikk, se artikkel lagt ved).
- Selv om du ikke vil spørre de i klassen om hjelp, kan det allikevel være bra å lage avtaler om å studere samtidig og ha pauser sammen for å øke motivasjonen. Å lese sammen er ofte mer forpliktende enn å lese alene.
- Legg vekk distraksjoner
- Sett av tid til å håndtere dine bekymringer utenom når du har satt av tid til å studere, og forsøk å avgrense bekymringene til en spesifikk tid og sted, som ikke er samme sted som du studerer.
- Når du nærmer deg eksamen, er det viktig å øve på tidligere eksamensspørsmål uten hjelpemidler og på en så lik måte som mulig som eksamenssituasjonen.
- Husk på å belønne deg selv underveis, samt planlegg noe å se fram til etter eksamen er levert.
Vi har lagt ved noen artikler vi tenker kan være nyttige for deg, som også utdyper noen av punktene over. Dette kan fort gå bra, masse lykke til!
Vennlig hilsen fra psykolog og klinisk sosionom