Planlegg tiden

Da jeg begynte å studere tenkte jeg at jeg måtte lese så mye jeg orket hver eneste dag. Det gjorde at jeg ble utslitt og mistet motivasjonen veldig fort. I stedet kan det være lurt å holde seg til en plan. Få oversikt over det du må gjennom, se på kalenderen din og finn ut hvor mye det er realistisk å jobbe hver dag. Det er viktigere at planen er gjennomførbar enn at du får presset så mye som mulig inn i den.

Les i intervaller

Prøv deg fram med ulike intervaller for arbeidsøktene, for eksempel 45 minutter jobbing og 15 minutters pause, eller 30 minutter jobbing og 10 minutters pause. Hvis det er vanskelig å komme i gang, kan du sette timeren på 10 minutter til å begynne med. Da blir det ofte enklere å fortsette, og litt er uansett bedre enn ingenting.

Unngå distraksjoner

så langt det er mulig når du leser – skru av varsler på mobil og PC, og bruk en app som hindrer deg å bruke sosiale medier, for eksempel Forest eller Focus. Hvis du jobber på PC, finnes det flere apper som gir deg mulighet til å begrense tilgangen til internett.

FAKTA

Hei! Studenterspør redaksjonen har ansatt studenter til å produsere innhold på sidene våre. Denne artikkelen er derfor til deg som student, fra en student

Gode rutiner

En felle jeg gikk i da jeg var ny student, var å tenke at jeg ikke hadde tid til noe annet enn å lese. Da eksamensperioden kom kuttet jeg ut aktiviteter som egentlig ga meg energi og glede. Etter hvert skjønte jeg at det er lurt å sette av litt tid til å gjøre noe hyggelig for seg selv mellom studieøktene, for eksempel å ringe en venn eller lage en god middag. Det gir deg noe å se fram til, og kan bidra til å holde motivasjonen oppe. I eksamensperioden er det lett å glemme at søvn, mat og fysisk aktivitet faktisk er ganske viktig for konsentrasjonen og energinivået. Hvis det er vanskelig å opprettholde rutiner kan det være lurt å alliere seg med noen.

Jeg lagde en avtale med to medstudenter om å drikke kaffe sammen om morgenen før vi gikk på lesesalen, spise lunsj sammen og gå tur et par ganger i uka. Da ble det enklere å ha en viss rutine i hverdagen, og i tillegg er det fint å kunne støtte hverandre gjennom eksamensperioden.

Ha en plan for lesingen

Når du sitter med alle pensumbøkene foran deg kan arbeidet virke overveldende, men det er ikke alltid nødvendig å lese bøkene fra perm til perm. Se først på hvordan boka er bygget opp, slik at du lettere finner fram til den informasjonen som er relevant. Når du begynner på et nytt kapittel kan det være lurt å lese innledningen og avslutningen først, så du får oversikt over de sentrale poengene i teksten. Se på læringsmålene i faget ditt – vær bevisst på hva slags informasjon du trenger fra teksten, og repeter den ved hjelp av tankekart eller notater.

Se på gamle eksamensoppgaver

Sjekk på nettsidene til studieprogrammet ditt om tidligere eksamensoppgaver ligger tilgjengelig, eller spør emneansvarlig. Da får du et inntrykk av hva slags type spørsmål som kan dukke opp på eksamen, og de kan være lure å ha i bakhodet mens du leser. Det kan også være nyttig å se på sensorveiledninger dersom disse er tilgjengelige.

Samarbeid

En ting jeg skulle ønske jeg skjønte tidligere, er hvor mye man kan lære av å diskutere med andre. Selv om det kan virke litt kleint i begynnelsen, er det veldig nyttig å være med i en kollokviegruppe. Ved å forklare det du har lest for andre blir du tvunget til å tenke over hva du egentlig har lært, og det å høre andres forklaringer og perspektiver kan bidra til større forståelse. Hvis det er vanskelig å finne noen å jobbe med, kan du for eksempel tenke at du skal forberede en presentasjon om stoffet eller skrive en forklarende tekst til noen.

Vær snill mot deg selv!

I eksamensperiodene har jeg kjent mye på dårlig samvittighet for å ikke lese nok. Jeg må stadig minne meg selv på at hjernen trenger restitusjon for å huske og bearbeide det jeg har lest. Eksamensperioden er slitsom, og det er viktig å ta vare på seg selv midt i alt stresset. Forestill deg at eksamen går bra, øv deg på å tenke at du får det til, og minn deg selv på at du er verdifull uansett hvordan resultatet blir.