Hopp til innhold
?

Hva skjer om jeg ikke får studentbolig ved Sammen?

Kvinne 19 . 12 Mai 2023

Spørsmål

Hva skjer om jeg ikke for studentbolig? jeg skal begynne på høyskolen, og jeg har søkt om å få bolig hos sammen.no, men er kjempe redd for at jeg er en av de som ikke får noe bolig i det hele tatt.

Kvinne (19)

Rådgiver svarer

Hei

Å flytte og begynne på et studie er en stor omveltning, og omveltninger generer ofte stress! Stresset, redselen og bekymringen motiverer oss til fokusere på oppgaven som skal løses. Din handling var å søke på studentbolig hos Sammen. Ergo har du gjort noe for å komme i mål. Dette gjorde du ved å søke i god tid innen søknadsfrist for hovedtildeling som er 15. mai. Nå er det ikke mer som kan gjøres enn å vente til 18. mai.

Studentsamkipnader kan ha litt ulike prosesser og tilbud om studentboliger. Her kommer litt informasjon om tildelingsprosessen ved Sammen:

  • Under hovedtildelingen prioriteres førstegangsstudenter
  • tildeling og prioritet skjer etter avhengig av din søknadsdato
  • Tildeling av boligene for august og tilbud om leieavtaler kommer fra 18. mai.
  • Mange vil si fra seg bolig om de ikke kommer inn på ønsket studie i Bergen. Den 23. juli er fristen for å si fra seg boligen. Det betyr at søkere på ventelisten vil kunne forvente å få tildelt disse boligene.
  • Mange søker også senere og etter fristen
  • Sammens Hybler som blir stående ledig publiseres jevnlig på hybel.no.

Som du ser ligger mye til rette for en tildeling av bolig. Men hvordan kan en student gå frem om hen ikke har søkt om, eller fått bolig?

Studenter som ikke har fått seg bolig med Studentsamskipnaden kan lete på hybel.no, Finn.no, eller kontakte andre aktører på det private markedet som leier ut bolig.

Kanskje kan det være betryggende for deg å vite følgende:

  • De fleste studenter som er ferdige med studieløpet til sommeren, endrer studie eller flytter, gjør dette etter endt semester. Derfor vil ofte boligmarkedet se annerledes ut ved studiestart i august enn det det gjør nå. 
  • De fleste som leier ut har oppsigelsestid, det betyr at er det ennå litt tidlig å se hva som blir ledig til neste semester. Noen boliger som benyttes til studenter, leies ut til turister i feriesesongen.
  • Det er alltid noen som er på flyttefot (avbryter studiet, flytter sammen med noen, tar permisjon eller utveksling, etc.) noe som betyr at det til enhver tid er bevegelse i leiemarkedet.
  • Vit derfor at selv om det skulle være mange som søker om bolig i august, vil det bli lettere utover semesteret.
  • Sammen har økt sin boligmasse. I tidligere år der det var boligmangel ved semesterstart, ble det organisert midlertidig overnatting, slik studenter ikke sto bostedsløse.

Det er naturlig å kjenne på redsel når vi står ovenfor en ny situasjon. Mange som bekymrer seg har nytte av å sette av en bekymringshalvtime. Skriv ned bekymringene dine. Sett deretter opp alternative måter å håndtere de på. Du vil se noen bekymringer ikke er verdt å bruke tid på, for de lar seg ikke løse, eller at svaret først gir seg i fremtiden. Noen bekymringer kan løses med enkle handlinger, og noen kan du be om hjelp til å stå i. Og i mange situasjoner er det allerede gjort et tiltak. Når bekymringene ikke lenger er til hjelp, ser vi at tankene kan ha godt av å avledes eller "parkeres" frem til neste dags bekymringshalvtime. Ofte viser også virkeligheten seg å bli langt bedre enn en fryktet.

Jeg ønsker deg all lykke til, og ønsker deg velkommen som student!

Vennlig hilsen,
Rådgiver og veileder, psykisk helse