Spørsmål
Hei! Jeg har vært studieufør dette semesteret, men har mottatt lån og stipend fra Lånekassen. Nå har jeg fått erklæring fra psykologen min som jeg skal sende inn til Lånekassen med håp om å få sykestipend. Jeg kvier meg litt for dette fordi jeg i perioden jeg har vært studieufør likevel har klart å jobbe, og til og med gått noe opp i stillingsprosent. Jeg mener at arbeidsevne og studieevne ikke nødvendigvis er det samme, men jeg er redd for at Lånekassen skal se på inntekten min og da ikke skal stole på den erklæringen jeg har fått fra psykologen min. Jeg lurer derfor på: 1. i hvilken grad overprøver Lånekassen legeerklæringer? 2. hvis Lånekassen ikke innvilger sykestipend, hva risikerer jeg da? Får jeg et tilbakebetalingskrav, eller blir jeg likestilt med de som var strøket eksamen (slik at jeg får beholde pengene, men ikke kan søke ny støtte neste gang jeg tar faget)? Håper på hjelp!
Rådgiver svarer
Det står ingenting i Lånekassens regelverk om at man ikke kan jobbe og ha inntekt selvom man søker om sykestipend. Studieevne og arbeidsevne er to forskjellige ting, slik du også skriver i spørsmålet ditt. For å svare konkret på det du spør om:
1. Vi har ingen erfaring med at Lånekassen overprøver legeerklæringer.
2. Hvis man får avslag på sykestipend betyr det at du ikke får omgjort lånet til stipend, i tillegg til at du får en forsinkelse tilsvarende semesteret (oftest 30 studiepoeng). Man kan være inntil 60 studiepoeng forsinket og allikevel få studielån. Du kommer ikke til å få et tilbakebetalingskrav, men blir trolig likestilt med de som strøk.
Så lenge du søker om sykestipend etter at semesteret er slutt, og får bekreftet dette med vedlagt legeerklæring, så vil jeg tro det går i orden. Det kan eventuelt være lurt å bruke Lånekassens søknadsskjema om sykestipend i stedet for å bare sende en erklæring.
Lykke til, og god bedring.
Vennlig hilsen klinisk sosionom