Spørsmål
Kan en voksen autist få tildelt en 'sosial tolk' via noe tilbud i Bergen? Min største utfordring som autist er kommunikasjon og sosialt samspill. Jeg har store vansker med både verbal og ikke-verbal kommunikasjon. Jeg sliter med å forstå det som blir sagt, samt å formulere egne ord. Sammenlignet med mine andre vansker (ADHD, dysleksi, depresjon, panikkangst, søvnvansker, spiseforstyrrelse, selvskading) så er kommunikasjon og sosialt samspill noe jeg ikke har klart å få hjelp med. Jeg så via nettsiden til autismeforeningen hvordan de definerte en 'sosial tolk' (som et tilbud for barn) og tenkte dette er akkurat det jeg trenger som voksen. Jeg har allerede forsøkt å få noe lignende hjelp ved flere systemer uten at de kunne hjelpe meg på noe måte: - Fastlege (har ikke kjennskap til tilbud og vet lite om autisme) - Legevakt - DPS akuttjeneste - Oppfølgningstjenesten - Utdanning med støtte (avsluttet da jeg nå er på masterprogram) - Koordinerende enhet
Psykolog svarer
Takk for et godt spørsmål. Jeg skulle gjerne ha svart ja, at det finnes et slikt tilbud som sosial tolk, også til voksne autister, da jeg tror det er mange som kunne ha ønsket seg dette. Dessverre tror jeg ikke det finnes et konkret tilbud om dette i Bergen, så langt jeg vet om.
Det nærmeste en kan komme er muligens å søke om støttekontakt gjennom kommunen, og be om å få en person som har kjennskap til autisme. Hvis støttekontakten er en person en kan bli trygg på etterhvert kan en kanskje bruke denne som en "sosial tolk" for å få hjelp til å forstå både verbal og ikke-verbal kommunikasjon og hvordan omgås andre.
Søknad om støttekontakt i Bergen kan gjøres via Bergen kommune sine hjemmesider.
I Bergen finnes det også samtalegrupper for voksne autister, men det er jo ikke akkurat det du spør etter, selv om kommunikasjon og sosialt samspill ofte er temaer det snakkes mye om på slike grupper. Autismeforeningen i Hordaland har samtalegrupper de kaller "Møtepunktet" og hvor du kan være med flere semestre (du finner informasjon om "Møtepunktet" på deres hjemmeside). Sammen psykisk helse har en erfaringsutvekslingsgruppe for studenter på spekteret som annonseres på deres hjemmesider i begynnelsen av hvert semester.
Håper du fikk noen nyttige ideer i svaret, selv om jeg ikke kunne gi deg et konkret ja på spørsmålet ditt!
Vennlig hilsen fra psykologen