Hopp til innhold
?

Jeg er bekymret for økonomien, og trenger sårt noen råd.

Kvinne 22 . 03 November 2023

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig bekymret for økonomien min og trenger råd. Jeg bor på en studenthybel (fra samskipnaden) og betaler 7500kr i mnd. Som kjent, får vi 9400kr i lån og stipend fra lånekassa. Når jeg har betalt både forsikring, busskort o.l, sitter jeg igjen med 1300kr til overs. Jeg lever så økonomisk jeg klarer, handler mat på tilbud og kun det nødvendige. Handler for ca 600kr i uka - da får jeg variert mat som fisk, kylling og grønnsaker. Men dette går ikke opp med økonomien… Jeg går tredjeåret (av 6) og er usikker på om jeg kan fortsette. Jeg hadde tidligere en jobb, men måtte slutte fordi det gikk ut over arbeidet på skolen. Foreldrene mine har hjulpet til økonomisk de to første årene, men har ikke råd til å hjelpe meg lengre. Det er dager jeg ikke spiser mat, og det hender jeg stjeler på butikken. Jeg finner ingen gode løsninger og trenger sårt råd i denne situasjonen.

Kvinne (22)

Psykolog svarer

Hei

Takk for at du tar opp et viktig tema som er veldig aktuelt for mange studenter nå. Vi er i en utfordrende tid økonomisk, og jeg skjønner godt at du som student er fortvilet. Det er trist å lese at du går dager uten å spise, og at du går over egne moralske grenser for å skaffe deg mat. Og i tillegg frykter å måtte avbryte studiet. Det høres ut som du står i en utrolig tøff situasjon nå. Samtidig gjør du allerede veldig mange gode tiltak for å få endene til å møtes, og det skal du ha all ros for.

Jeg har samlet sammen noen generelle råd, og det kan hende du allerede gjør mye av dette, men kanskje ser du noen nye tips her som kan være verdt å prøve ut:

  • Kontakt Samskipnaden v/Bolig for å høre om et rimeligere boalternativ ved ditt studiested, de vil nok mer enn gjerne forsøke å hjelpe deg der de kan. Evnt vurdere et kollektiv, og kunne spare noen kroner ved å dele på utgifter.
  • Skaff deg oversikt over studentrabatter. Studenttorget.no har en god oversikt over alle tilbudene som finnes for studenter.
  • Sjekk ut ulike budsjett-apper for sylskarp oversikt over penger inn, og penger ut.
  • Be om betalingsutsettelse kun der du trenger det, og informer om tidsperiode og tidspunkt for tilbakebetaling. Vær forsiktig med å gjøre dette hvis du vet det bare vil føre til større økonomisk etterheng, og ikke ta opp nye lån for å betale regninger.
  • Kutt i utgifter dvs dobbelsjekk om du betaler for mye av noe (kan få lavere pris hos annen tilbyder), betaler dobbelt (forsikringer), vurder å si opp/fryse abonnementer en periode (stopp blader/aviser, frys treningssenter, ha gratis-versjon av Spotify etc en periode).
  • Utnytt mat og klærbudsjett maksimalt. Sjekk ut kuppdisker i matbutikken. Hvis du har fryseboks, fyll opp denne når det er tilbud. Besøk secondhand/bruktmarket, og loppemarked for ting og klær.
  • Sjekk ut relevante kontoer på SoMe for eksempel "Fattig student" på Instagram, for gode mattips. 
  • Last ned appen "Too Good To Go", for et matkupp i nærheten.
  • Spe på utgifter med småjobber som for eksempel barnevakt, snømåkking, provisjonssalg eller sesongarbeid, støttekontakt, avisbud, tilby å lage noe til andre (hobbyartikler, hjemmestrikk, gaveideer, mat/kaker etc.).
  • Hvis du vurderer deltidsjobb igjen, husk på inntektsgrensen hvis du også har studielån- og stipend. Hvis du tjener over en viss sum, risikerer du nemlig at lånet ditt ikke blir gjort om til stipend. På Lånekassen kan du lese mer om inntekts- og formuegrensen.
  • Kjøp pensum brukt. Siden du er midtveis i studiet så kan det være mye penger spart her. Sjekk for eksempel nettsider som Bokkilden og ibok.no (brukte bøker), og sosiale medier. De fleste læresteder har egne Facebook-sider hvor studenter selger og kjøper pensumbøker.

Jeg har full forståelse for at en jobb spiser opp mye verdifull studietid, og det er utfordrende å få dette regnestykket til å gå opp i hverdagen. Den generelle anbefalingen til studenter er å ha en deltidsjobb, men når det er sagt så det passer ikke for alle av ulike grunner. Og du skriver at du har forsøkt dette og at det ikke gikk lenger pga det påvirket studieprogresjonen din på en negativ måte. Det finnes ikke så mange økonomiske ytelser som kan avhjelpe denne situasjonen, men hvis en student på grunn av nedsatt funksjonsevne ikke er i stand til å ha noen form for skattepliktig lønnet arbeid ved siden av studiene kan man søke om tilleggsstipend fra Lånekassen. En lege, spesialist eller annen fagperson med særlig kjennskap til den nedsatte funksjonsevnen må vurdere hvordan funksjonsevnen din påvirker studiesituasjonen inneværende studieår, og bekrefte opplysningene i søknaden. Om dette kan være aktuelt for deg så kan du lese mer om dette her: Søknad om tilleggsstipend ved nedsatt funksjonsevne (lanekassen.no).

Som en siste utvei, kan støtte gjennom nødhjelp fra NAV være en mulighet. Sosialhjelp er en økonomisk støtte som regnes som siste utvei, og alle andre muligheter for å få inntekt skal være prøvd først. Alle har rett til å søke om nødhjelp, og selv om ytelsen i utgangspunktet ikke gis til studenter, vil jeg likevel anbefale deg å søke for å få en dialog og vurdering av din situasjon. Alle søknader skal vurderes. Her kan du lese mer om Økonomisk sosialhjelp - nav.no.

Hvis du skulle trenge noen å snakke med om dette, og også få mer informasjon om rettigheter etc, så har de ulike studentsamskipnadene tilbud om samtaler dersom du ønsker det. Her er lenke til de ulike studentsamskipnadenes samtaletilbud med info om hvordan du kan få kontakt.

Legger også ved noen artikler om dette tema, og håper noe av det som står der kan være til hjelp for deg. Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese: