Hopp til innhold
?

Hvilke rettigheter har (pårørende til og) pasienter innlagt på tvang?

Kvinne 29 . 13 Desember 2023

Spørsmål

Jeg trenger hjelp! Jeg er nær pårørende til en som er blitt uventet innlagt med psykose. Det er første gangen han er innlagt og vi er naturlig nok redde og bekymret. Han har aldri vært utagerende før, og er virkelig verdens snilleste! Sykehuset har på tross av at pasienten både ønsker, og har respondert positivt på besøk innført skjerming og besøksforbud. Vi skjønner INGENTING (vi har vært positive til sykehuset og ønsket et samarbeid) og har klagd på vedtaket men det ble ikke tatt til følge. Nå har han gått fra å bli friskere (da vi fikk ha kontakt) til å bli så syk og utagerende at de forsvarer bruk av belter. Jeg dirrer av sinne her jeg sitter og skriver. Hvem ville vel ikke blitt utagerende i en slik situasjon? Det er vanskelig å konsentrere seg om annet enn at jeg vil ha bror min bort fra denne behandlingen hvor han åpenbart blir verre. Hvilke rettigheter har vi/han, hvor skal vi gå videre? Er ikke tvang og beltebruk utrolig strengt i Norge? Jeg kan ikke tro at dette skjer i 2023!

Kvinne (29)
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.

Psykolog svarer

Hei


Det er tøft å være pårørende generelt, og kanskje ekstra tøft når du opplever at din bror blir dårligere. Det er naturlig å kjenne på mange følelser, inkludert sinne. Bak sinne kan det også ligge mange spørsmål uten svar, og ikke minst bekymring. Et første møte med tvang i psykisk helsevern kan kjennes overveldende ut både for den som er pasient og for de som er pårørende, spesielt hvis du ikke får nok informasjon til å forstå hva de ansatte på sykehuset tenker. En artikkel om tvang fra en psykiaters perspektiv, kan forhåpentligvis være en start på å få noen svar. 

Din bror er heldig som har deg som er glad i ham og ønsker å hjelpe. Har du noen du kan snakke med og støtte deg på? Også som pårørende er det viktig å ta vare på seg selv. Det finnes et pårørendesenter som har mye god informasjon om både det å ta vare på seg selv og det å ta vare på den som er syk

Rettigheter: 

Du har en del rettigheter og neste steg kan være å lese seg opp på Helse Norge sin oversikt over rettigheter som pårørende. Det kan noen ganger være vanskelig for helsepersonell å gi ut informasjon pga. taushetsplikten, men de har alltid mulighet til å lytte til deg. Så ikke nøl med å del informasjon du tenker kan være nyttig for behandlere å ha. Helse Norge har også en oversikt over tvunget psykisk helsevern med informasjon om at det skal sendes kopi av vedtaket til kontrollkommisjonen som det også er mulig å klage til hvis en er uenig i vedtaket. Klageretten gjelder både pasient og pårørende. 

Det høres ut som en krevende situasjon å stå i, og kanskje kan du selv trenge en fagperson å snakke med for å passe på at du ivaretar deg selv. Sjekk ut samtaletilbudet ved din samskipnad

Håper noe av dette kan hjelpe deg på veien videre. 

Vennlig hilsen fra psykologen