?

Følelse av å bli sviktet og hvordan snu tankegangen til å være mer positiv?

Kvinne 22 . 02 Oktober 2020
Spørsmål

Jeg meldte meg på 5-årig studie rett fra videregående med mål om å få sivilingeniørtittel. Jeg har trivdes på stuidet og synes det har vært givende, men har i skrivende stund nylig fått vite at et fagvalg jeg tok i semester 5, til referanse er jeg nå i semester 7, at jeg med det fagvalget ikke får tittelen jeg hadde regnet med. Det ble ikke gitt ut noen informasjon verken når vi tok fagvalget eller i senere tid fram til nå, i semester 7, etter høy forespørsel fra studenter. Nå har jeg 10 poeng ekstra dette semesteret og stressnivået er konsekvent høyt, og jeg klarer ikke helt å riste av meg følelsen av å bli sveket av studiestedet (høres dramatisk ut, men er i grunnen sant...). Har dere noe tips til hvordan jeg kan takle situasjonen jeg er i? Og hvordan jeg eventuelt kan snu tankegangen min til å være mer positiv?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Det kan være vanskelig når ting ikke blir slik vi hadde tenkt. At du kjenner deg sviktet av studiestedet er kanskje ikke så rart. Du har ikke gjort noe galt, men det er likevel du som må "ta regningen" ved å ta 10 ekstra studiepoeng.  

Det høres ut som at dere er flere i denne situasjonen og kan det være en trøst å føle at du ikke er alene om dette? Det kan være fint å prate med noen i samme situasjon som kan relatere seg til hvordan du har det.

Hvis dette er en situasjon du ikke får gjort noe med, er det vanskelig å mobilisere positive tanker helt sånn uten videre. Du har lov til å være skuffet og du har lov til å ha negative tanker om dette. Det er kanskje mye forlangt at du skal klare å tenke positivt om dette akkurat nå.

Du kan likevel prøve å tenke litt annerledes. Et eksempel kan være hvordan du ønsker å se på deg selv i stressede situasjoner: "Til tross for merarbeid som ikke er selvforskyldt, skal jeg bevise for meg selv at jeg er en person som leverer det jeg skal, selv om det er stressende". Eller "jeg ønsker å være en person som takler at noe av og til er urettferdig". Vi er nesten garantert å få litt motstand i løpet av livet og det eneste vi kan gjøre er å øve oss på å takle dette. Det betyr ikke at vi må være positive til det. 

Det kan hende at du kommer ut av dette med en ny type mestringsfølelse, at du takler motstand. Dette er en egenskap som du vil ha god nytte av resten av arbeidslivet, og livet generelt. 

Jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen sosionomen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?