Spørsmål
Hei. Jeg har planer om å begynne å studere til høsten, og jeg er fryktelig bekymret for at jeg ikke skal klare å få meg noen venner. Jeg har tilrettelagt undervisning på videregående og er derfor ikke i klasse lenger, da jeg var i klasse klarte jeg aldri å skaffe meg venner heller. Her jeg bor nå kjenner jeg ingen utenom familie og kjæreste, som jeg naturligvis er sjeleglad for at jeg har men jeg føler også at noe mangler i livet mitt. Og det er helt ærlig ganske flaut å ikke ha noen venner. Jeg har selvfølgelig googlet og lest artikler og sett videoer om hvordan man lettere kan få seg venner, men de aller fleste tips jeg kommer over virker ikke til å egentlig skjønne hvordan folk som sliter med å etablere relasjoner egentlig har det. For det er ikke så enkelt å «bare bli med på alt under fadderuken!» når du har sosial angst. Også redd for at jeg blir eldre enn de fleste andre på studiet, da jeg er 25 år. Har du noen gode tips til hvordan jeg lettere kan bli kjent med andre?
Klinisk pedagog svarer
Et viktig og relevant spørsmål for mange som skal begynne å studere. Det å begynne å studere for første gang er skummelt for de aller fleste. Det er også lett å få et inntrykk av at "alle andre" har en stor vennegjeng, men slik er det nødvendigvis ikke. Ensomhet i ung voksen alder er vanligere enn man tror, og er noe som de fleste er innom i perioder av livet.
At det er normalt betyr likevel ikke at det ikke er utfordrende. Jeg kan godt forstå at dette er noe du bekymrer deg over. Som studentrådgiver møter jeg mange studenter som har bekymringer knyttet til det å få seg venner på et nytt studiested.
Følelsene våre blir ofte omtalt som vårt indre kompass, da de forteller oss noe om hva vi ønsker eller har behov for. Tristhet forteller oss om at vi trenger trøst og støtte, sinne forteller noe om at noen har tråkket over ens grenser og at vi har behov for å stå opp for seg selv. Slik er det også med ensomhet, som kan si noe om behovet for å være en del av et fellesskap, noen å dele livets opp- og nedturer med. Det er flott at du er i kontakt med følelsene dine, og veldig bra at du ønsker å gjøre noe med det. Det er et godt utgangspunkt for prosjektet ditt.
Noen oppskrift på hvordan man kan bli kjent med andre og etablere vennskap finnes nok dessverre ikke. Vi mennesker er veldig forskjellige, og dette vil også gjenspeiles i hvordan vi oppsøker og blir kjent med andre. Jeg tror det er viktig at du våger å stole på deg selv, og stole på du selv har ressursene som trengs for å få deg venner. Jeg tror uansett du må være forberedt på at dette blir å kreve noe ekstra av deg. Du må våge å stå i ubehag, og våge å eksponere deg selv for dette. Noe av det viktigste for å bli kjent med andre, tror jeg er å ta initiativ, selv om dette kan være skummelt og ubehagelig. De aller fleste liker at andre tar kontakt og viser interesse. Her kan det kanskje være lurt å bruke deg selv som rettesnor- hvordan liker du at andre tar kontakt, og hva liker du at andre spør deg om? Jeg tror også det er viktig at du gjør deg selv tilgjengelig for andre. Det er vanskelig å ta kontakt med noen som gjemmer seg bak en PC-skjerm eller en mobil. Ved å søke blikkontakt og være kontaktsøkende gjør vi oss tilgjengelig for andre som ønsker å ta kontakt. Husk, det er trolig mange andre i samme situasjon i klassen din. Her er alle nye for hverandre, og alle kjenner på behovet for å bli kjent med andre. I så måte er dette en veldig naturlig arena for å bli kjent med andre på, og derfor også viktig å være med fra starten av.
Det er også viktig å huske på at det å etablere vennskap er en tålmodighetsprøve, som krever gjensidig kontakt over tid. Så- husk å vær tålmodig i denne prosessen, og gi både deg selv og andre den tiden som trengs.
Som du selv er inne på, trekkes Fadderuka ofte frem som en veldig viktig arena for å bli kjent med andre studenter på. Det er mye som skjer i fadderuka, og mange ulike aktiviteter. Kanskje kan du velge deg ut en eller få aktiviteter eller arrangement du kunne tenkt deg å være med på?
Jeg kan også anbefale deg å lese noen av disse artiklene om ensomhet, hvor du kan finne mange fine tips.
Til slutt kan jeg anbefale deg å ta kontakt med Studentrådgiver ved ditt studiested, som kan være en god støtte for deg. Informasjon for hva som gjelder ved ditt studiested kan du finne her: https://www.studenterspor.no/om-oss/#studentsamskipnader
Med dette ønsker jeg deg lykke til videre, med både studier og venneprosjekt.
Vennlig hilsen,
Klinisk pedagog